Woningen die eruit springen in bouwstijl of karakter ; het boeit niet alleen ons maar velen onder ons. We merken steeds meer dat mensen op zoek gaan naar een bepaalde manier van bouwen of naar karakteristieke woningen die net dat beetje extra hebben en waar ze hun creatieve ideeën los kunnen laten.

Dat type woningen kom je maar zelden tegen, maar wat als je ze gewoon in je schoot geworpen krijgt?

De eigenaresse van volgende woning erfde een prachtige Hacienda van haar moeder. Het gebouw in een typisch Arabische vormgeving werd sinds de 19 de eeuw van generatie op generatie doorgegeven tot ze in handen kwam van de huidige eigenaresse.

De haciënda met de toepasselijke naam Fain Viejo ( oude waterbron) heeft reeds verschillende gedaanteverwisselingen ondergaan doorheen de jaren, maar een dergelijke authentieke woning verbouwen tot een hedendaagse woning vraagt heel wat creativiteit om het oorspronkelijke karakter te behouden.

Als klooster, jezuïetenverblijf, gevangenis, Arabische vesting en landbouwbedrijf, vroeg het weinig stylingadvies, maar als gezinswoning moest het toch voldoen aan bepaalde criteria. De restauratie was dan ook geen gemakkelijke klus, omdat men de oude karakteristiek niet teniet wou doen maar tegelijkertijd wel aan alle hedendaagse gemakken wou tegemoetkomen. Daarnaast moest men ook rekening houden met de bouwvoorschriften voor historische gebouwen.

Toch is men erin geslaagd om van deze authentieke haciënda een moderne gezinswoning te maken. Zo werden bij het dak de houten balken vervangen en werd het geheel gerestaureerd met bakstenen tegels in de originele bruinrode kleur.

De verschillende ruimtes zijn ingericht met antieke voorwerpen en meubelstukken en diverse kunstwerken om de grandeur van weleer te behouden.

Oude elementen werden behouden, zoals de prachtige tegels in de badkamer, de oude stenen muur in de eetruimte en de typische tegelvloer in woon- en slaapruimtes.

De meubels in koloniale stijl voeren je dan ook terug naar vervlogen tijden.

Dat deze woning in het zonovergoten Andalucia staat, brengt met zich mee dat hier vooral buiten gewoond wordt, waardoor de tuin een tweede belangrijk onderdeel van de verbouwing vormde, als een tweede woonkamer zeg maar.

De originele tuin werd in ere gehouden, maar er werden wel nieuwe paden aangelegd, nieuwe bomen geplant en meerdere vijvers toegevoegd om het natuurlijke karakter van de tuin te bevestigen, hetgeen de lokale fauna positief beïnvloedde.

Om de Arabisch-Spaanse invloed te behouden werden in de 5 hectare tuin extra olijfbomen, sinaasappel- granaatappel- vijgen en pruimenbomen toegevoegd. Wat in een exotische tuin als deze zeker niet mocht ontbreken zijn de amandelbomen, rozenstruiken, bougainville, wijnstokken, geraniums en jasmijn. Kortom, alles is aanwezig om het zuiderse temperament te stimuleren.

Het is dan ook een heerlijke plaats geworden waar je van ’s morgens tot ’s avonds heerlijk kan genieten in de schaduw van een citroen of vijgenboom of op de uitnodigende patio.

Pittig detail:

Aan de inkom van de haciënda, groeit een Ombu, een Afrikaanse olifantenboom. Volgens een oude legende zou een priester het zaadje meegebracht hebben vanop een verre reis. Daar waar het zaadje uit de zakken van de priester viel, is hij ook gestorven, waarna het zaadje onmiddellijk geplant werd op de bewuste plaats uit respect voor de priester.

Nog volgens de legende zou er zelfs een oude schat begraven liggen…

Die is nooit gevonden uiteraard, maar de haciënda zelf biedt voldoende schattenzoekersmateriaal, om er een prachtige vakantie door te brengen.

De woning wordt dan ook verhuurd als luxe vakantiewoning, voor maar liefst 21 personen. Een prachtige locatie voor een zuiderse bruiloft…

Wij willen er wel een tijdje logeren en jullie?

Bron: https://www.vakantiehuizenspanje.nl/Arcos-de-la-Frontera/artikels/voormalig-arabisch-paleis-wordt-droomwoning-onder-de-andalusische-sterren

Opmerking plaatsen