De ecologische bouwmaterialen duiken als paddenstoelen in het bos op in de bouwwereld. Omdat de bouwnormen steeds strenger worden en wij ook zelf meer en meer bewust worden van onze planeet en de mogelijke teloorgang ervan, probeert ieder op zijn manier toch een duit in het zakje te doen, om hiertoe bij te dragen.

Daarom worden steeds nieuwe, natuurlijke bouwmaterialen op de markt gebracht die de andere meer vervuilende kunnen vervangen.

Kurk is daar één van.

Niet dat kurk een nieuw materiaal is; we kennen het al lang als wand- en vloerbekleding en we weten reeds van zijn geluiddempende kwaliteiten, maar nu wordt het ook echt als basisbouwmateriaal gebruikt.

In zijn meer bekende vorm komt kurk vooral voor als afwerkingsmateriaal, waarbij het in allerlei gedaantes, zijnde in blok, tegel, mat en zo meer-vorm gebruikt wordt om muren en andere oppervlakken af te werken om het zijn definitieve uiterlijk te geven. En wie kurk zegt, hoeft niet meer te denken aan de typisch bruine kleur, waar je van houdt of niet, maar tegenwoordig wordt kurk geproduceerd in diverse kleuren en design, om ook de meer strakke interieurs te behagen.

Maar daarnaast wordt kurk ook meer en meer ingezet in de ruwbouw, waar het als kurkplaat, ingezet wordt als isolatiemateriaal tussen muren en vloeren, alsook de kurkkorrels, die eveneens samen met andere materialen ingezet worden bij wand, vloer- en dakisolatietoepassingen. Zo haal je veel meer uit een kurkisolatie op een plat dak, dan de traditionele materialen nu doen.

Het grootste voordeel van kurk is, dat de opgeslagen warmte lang vastgehouden wordt in de winter en minder snel doordringt in de zomer. De geluiddempende kwaliteiten zorgen er dan weer voor, dat buiten- en binnenmuren die bewerkt zijn met kurk, de buitengeluiden ook daar houden, waar ze thuishoren…namelijk, buiten. Ze vangen ook trillingen op, voor mensen die in een buurt wonen met veel zwaar verkeer.

Kurk wordt tenslotte ook meer en meer ingezet als spuitkurk; het maakt niet enkel gevels waterdicht, maar het uiterlijk doet denken aan de meer bekende pleistermethodes, waardoor het twee vliegen in één klap slaat, omdat het ook toepasbaar is in alle denkbare kleuren.

Zo zie je maar dat kurk een materiaal is dat nog steeds in de lift zit.

Wil je graag het volledige artikel lezen over kurk en zijn toepassingen?

https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2017/07/IGB402-048_Kurk-002.pdf

Opmerking plaatsen