Luchtplantjes, ook wel Tillandsia genoemd (onderdeel van de epifyten), zijn mini plantjes zonder wortel, die geen aarde nodig hebben om te leven. Ze halen hun voeding vooral uit de lucht. De plantjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika en Mexico. Daar leven ze in het wild in bossen, woestijnen en bergen. Ze overleven als het ware, door op andere levende organismen te groeien, zoals bijvoorbeeld op andere planten, maar ook op rotsen. Ze zijn evenwel geen parasieten, omdat ze geen voedsel onttrekken aan hun gastheer. Het enige wat ze nodig hebben is lucht en water.

Tillandsia is in de wereld van decoratie en design een echte hype geworden, net omdat ze zo low-maintenance zijn. Iemand die weinig tijd kan besteden aan planten in en om het huis, kan op die manier toch groen toevoegen aan zijn leefruimte, zonder het risico te lopen dat de planten binnen de kortste keren dood zijn. Gewoon even onder de kraan houden of bevochtigen met de plantenspuit en het plantje heeft zijn verzorging gekregen.

Doordat de plantjes zo’n specifieke vormen hebben en geen aarde nodig hebben om te leven, kan je ze perfect gebruiken om op diverse manieren te stylen.

De plantjes passen perfect in een modern of scandinavisch interieur en vervangen de alomgekende Sanseveria of cactus.

Het leuke is dat je helemaal geen bloempot nodig hebt om deze bijzondere wezens een thuis te geven. Je kan ze gewoon laten zweven in de lucht. Als dat geen vrijheid is…

Of wat dacht je van het volgende : knoop een ijzerdraad aan de plantjes en hang ze aan een rek aan de muur of plaats ze in een oude fotokader war je het glas uit verwijderd hebt en hang ze als een schilderijtje aan de muur.

Je kan er ook een op zich staand kunstwerkje mee maken, door de plant te presenteren op een standaard die je op een houten blokje monteert.

OF, je plaatst ze in een container die geschikt is voor cactussen, al of niet rechtstaand of op zijn hoofd.

Daarnaast kan je in bloemen- en plantencentra diverse containers kopen om op te hangen, waarin de luchtplantjes mooi tot hun recht komen, maar je kan ze ook gewoon ophangen aan een decoratief lint, dat je vastknoopt aan een hoepelvormige basis.

Zelfs in de keuken komen deze Tillandsia mooi tot hun recht, als je ze naast elkaar presenteert in voorraadbokalen, op een rek of op het aanrecht.

Kortom deze plantjes zijn zo veelzijdig, dat je er alle kanten mee op kan en om niet nog een keer in herhaling te vallen : het zijn de makkelijkste klanten onder de planten. Haal dus zeker één of meerdere exemplaren in huis!

Bron: http://fluormagazine.nl/?p=480

Comments are closed.