De tijd dat huizen vooral uit cement en bakstenen bestonden, ligt bijna achter ons. Een groot deel van de bevolking kiest nog steeds voor het traditionele, maar steeds meer mensen gaan voor de alternatieve bouwmethoden, die meer en meer in opmars zijn en maar goed ook, want op die manier kunnen we én het milieu sparen en niet enkel dat, maar het bouwen op zich gaat ook veel sneller, wat ook voor de omgeving een duidelijke verbetering is. Kortom, wie mee is met de laatste nieuwe bouwmethoden, kan zichzelf heel wat tijd en moeite besparen en tegelijk meewerken aan de nieuwe isolatienormen.

Terwijl staal vroeger vooral gebruikt werd, om industriële gebouwen op te richten, wordt het materiaal nu steeds meer gebruikt als basisstructuur voor gewone huizenbouw, waarbij een sterke stalen frame, de gevels en binnenmuren van een solide basis voorziet. En zoals we bij de nieuwste modellen zien, kan je heel wat bereiken met deze bouwmethode en creëer je een zee van ruimte in een minimalistisch kader.

http://www.bessems.be/

Naast staal is hout nog steeds en steeds meer het bouwmateriaal van deze tijd. Niet enkel de houtskeletbouw, waar het frame bestaat uit houten balken, maar ook de massieve houtbouw en de complete modules in hout, maken het bouwen van een huis ecologischer en tijdbesparend. En de warme gezelligheid krijg je er gratis bij.

http://www.newfinwood.be/

Terwijl hout en staal al een tijdje ingeburgerd zijn, zijn er ook nieuwe materialen op de markt die steeds sneller hun opmars maken. Eén van die materialen is stro. Je herinnert je vast nog het sprookje van de wolf en de geitjes, waarbij de wolf met gemak het stro huis omverblaast. Die tijd ligt ver achter ons, want de nieuwste huizen uit stro, worden opgetrokken met platen uit geperst stro en zijn veel steviger dan het sprookjeshuis. De binnenzijde wordt daarbij vaak afgewerkt met leem en hout, wat het ecologisch plaatje nog versterkt en ook hier gebeurt de plaatsing van de ruwbouw een pak sneller dan de traditionele baksteenmethode.

http://www.strawblockssystems.nl/nl/

Nog een snellere manier van bouwen die steeds populairder wordt, is de prefab. Daarbij wordt de basisstructuur op voorhand reeds gebouwd en nadien bij de klant op de plaats geleverd. Deze manier van bouwen bestaat al een tijdje maar wordt steeds meer geperfectioneerd en ook in diverse materialen toegepast, zoals er zijn beton, hout en het nieuwste woobago, een combinatie van bamboe en hout, dat nog sterker is dan staal en tot verschillende modules wordt verenigd die heel snel geplaatst kunnen worden. (4 dagen)

www.woobago.com

http://www.danilith.be/nl/advies-en-tips/prefab-woning-bouwen

 

bron:http://www.bouwenwonen.net/nieuwbouw/readtip.asp?id=40760&content=Je-eigen-huis-bouwen?-Enkele-bouwmethodes-onder-de-loep

 

 

Opmerking plaatsen