Elke week zoek we voor jullie een nieuwe en ecologische manier van isoleren. Deze nieuwe materialen krijgen steeds meer bijval in het nieuwe bouwen en worden dan ook steeds populairder.

Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van het isoleren met houtwol.

Houtwol is een isolatiemateriaal dat afkomstig is uit het “cradle to cradle” systeem, waarbij gebruikte materialen na een leven in het ene product, opnieuw ingezet worden in een tweede leven in een ander product en dit zonder kwaliteitsverlies nog restproducten.

Omdat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, kan elk product dat ontstaat hieruit, opnieuw ingezet worden in een nieuw product.

Dat is wat er gebeurt bij het ontstaan van houtwol, waarbij houtwolplaten die gemaakt worden uit een dikke houtpap gemaakt van sparrenhout, worden samengeperst tot een plaat, die daarna wordt gedroogd in een oven. Het proces gebeurt op een zo ecologisch verantwoorde manier, waarbij de grondstoffen zo natuurlijk mogelijk gehouden worden.

De houtwolplaat die dan ontstaat is damp-open (waarbij geen vochtige lucht wordt vastgehouden, hetgeen ervoor zorgt dat een gebouw kan ademen) en heeft degelijke warmteopslag mogelijkheden en dempt het geluid. Het enige wat meestal wordt toegevoegd aan vrijwel alle ecologische isolatie, zijn schimmel- en insecten werende producten. (nl. ammoniumfosfaat)

Houtwolplaten worden in hun solide vorm vooral gebruikt als isolatie van onderdaken en isolatie voor vloeren, wanden en platte daken.

In hun flexibele vorm kan je ze inzetten om de moeilijkere plaatsen tussen het dak, vloer en muren te isoleren, omdat ze makkelijker snijd- en zaagbaar zijn, als je kleinere stukken wilt gebruiken tussen balken enzovoort.

Om het materiaal flexibel te maken wordt af en toe wel kunststof polymeer toegevoegd. (één van de weinige nadelen; bekijk dus altijd eerst de samenstelling, want er zijn voldoende houtwolplaten die wel volledig natuurlijk gemaakt zijn)

De grote voordelen van houtwol, zijn dus inderdaad hun damp open werking, het feit dat ze uit een duurzaam proces ontstaan zijn, hun flexibiliteit, hun graad van isoleren, de grote warmteopslag en geluidsdemping.

Wil je meer weten over prijs en kwaliteit van houtwolisolatie?

Ga dan naar: https://www.isolatie-info.be/isolatiemateriaal/houtwol

Opmerking plaatsen