Om tijdens de wintermaanden te genieten van een goed verwarmde woning en geen verlieswarmte te creëren, is het belangrijk dat je woning degelijk geïsoleerd is.

Er zijn inderdaad duizend- en één manieren om een woning te isoleren, maar ecologische isolatie staat nog in de kinderschoenen, wellicht ook omdat er nog weinig premies gegeven worden voor een milieuvriendelijke manier van isoleren.

Gelukkig zal ook dit tij keren en komen er steeds meer manieren op de markt, om de woning toch van een degelijke isolatie te verzekeren die ook milieuvriendelijk en duurzaam is.

Papiervlokken is daar één van.

Papiervlokken, is een materiaal dat gemaakt wordt van gerecycleerde kranten, een artikel waar we steeds voldoende van hebben. Papier wordt al langer gerecycleerd, maar wordt nu ook verwerkt tot isolatiemateriaal, door er boorzouten aan toe te voegen, waardoor de vlokken brandwerend en schimmeldodend worden. Dat zorgt voor een goedkope maar toch degelijke manier van isoleren.

Niet enkel is het een goedkopere manier van isoleren, maar doordat de papiervlokken makkelijk samenblijven en een dichte massa vormen die veel lucht vasthoudt, is het een perfect product om te isoleren.

Naast de brandvertragende eigenschappen, werken papiervlokken ook geluidsisolerend en kunnen er geen schimmels en ongedierte doordringen. Het materiaal houdt de warmte vast en kan perfect tussen moeilijk bereikbare plaatsen geduwd worden, vanwege zijn flexibiliteit. Zelfs in vochtige ruimtes doen de vlokken het goed, omdat ze een gedeelte vocht kunnen opnemen zonder de isolerende waarde te verliezen.

Het enige nadeel is dat de vlokken enkel in een gesloten ruimte gebruikt kunnen worden. Het is dus niet de geschikte isolatie om tussen losse balken te gebruiken.

Momenteel zijn papiervlokken de meest ecologische manier van isoleren, omdat ze niet irriterend zijn en de gezondheid niet belasten. Net als de toevoegingen (de boorzouten), die eigenlijk gewone minerale zouten zijn.

Die boorzouten zorgen er trouwens ook voor dat de papiervlokken heel brandvertragend werken (dit in tegenstelling tot gewoon papier); de speciale behandeling zou zelfs minder snel branden dan glas of steenwol, hetgeen de vlokken heel geschikt maakt als dakisolatie.

Uiteraard is het kostenplaatje ook belangrijk. Sommige isolatiematerialen zijn best duur, maar papiervlokken hebben de leuke bijkomstigheid dat ze gewoon veel goedkoper zijn in productie en daarnaast nog in aanmerking komen voor energiepremies.

Wil je meer weten over het isoleren met papiervlokken?

Bron: https://www.dakisolatie-expert.be/papiervlokken

Opmerking plaatsen