Meer en meer evolueren we naar een milieuvriendelijke toekomst; niet enkel in onze manieren van bouwen en verbouwen, maar ook in onze manier van leven, wat betreft zuivere brandstoffen, natuurlijke materialen voor inrichting en afwerking enzovoort.

Ook in de keuken wordt heel veel aandacht besteed aan gezonde voeding en natuurlijk, om die gezonde voeding klaar te maken en te serveren, kiezen we ook steeds meer voor milieuvriendelijke en gezondere alternatieven.

Zo zitten er in bepaalde bak en kookgerei schadelijke stoffen, die pas na verhitting vrijkomen. Dat die stoffen ook in onze voeding terechtkomen, is een detail waar velen onder ons niet bij stilstaan. Dat er überhaupt giftige stoffen gebruikt worden in gerei dat in aanraking komt met voedsel, kunnen wij al helemaal niet begrijpen, maar toch wordt het al jaren aangeprezen en ver/gekocht. Denk maar aan de gassen die vrijkomen uit anti-aanbaklagen.

Tijd dus voor een frisse en zuivere wind.

Potten en pannen bijvoorbeeld met een anti-aanbaklaag uit emaille en keramiek. Deze hebben een hittebron van aluminium en een veilige keramische anti-aanbaklaag; deze potten en pannen bevatten geen stoffen zoals cadmium en lood en andere schadelijke stoffen en zijn daardoor puur, niet poreus en zorgen ervoor dat je voedsel zuiver en gezond blijft. Daarnaast worden ze gemaakt uit gerecycleerde materialen wat ze ook duurzaam maakt en een lange levensduur garandeert.

Ook de gewone bakvormen, worden stilaan vervangen door de veiligere varianten in emaille en siliconen. Taartjes bakken wordt dan ook een pak gezonder, vanaf nu.

Om het eten op te dienen en te bewaren, kiezen we beter voor keukenaccessoires zoals spatels, pollepels en andere serveermogelijkheden, uit zuivere houtsoorten zoals olijfhout of siliconen, die wel 100% veilig zijn en beter voor onze ecologische voetafdruk. Vaak zijn deze artikelen ook handgemaakt en daardoor van uitmuntende kwaliteit of verloopt het productieproces op een milieuvriendelijke manier.

Siliconen; het woord klinkt niet echt zuiver, maar is het wel; het materiaal bevat geen schadelijke stoffen, is niet poreus, waardoor voedsel er niet door wordt aangetast en is zo een aanrader om voedsel in te bewaren, of te bereiden.

Ook bamboe en kurk zijn aan een opmars bezig als materialen voor allerhande keukengerei. Zo vervangen ze stilaan de traditionele plastic keukenwaren, zoals bv. snijplanken. En niet alleen zijn ze een pak gezonder, ze ogen ook heel aangenaam en natuurlijk.

Het leuke aan al deze gezonde varianten in de keuken, is dat ze naast een gezond menu op tafel toveren, ook gewoon heel makkelijk zijn in onderhoud en niet meer kosten dan de minder gezonde soorten.

Een reden te meer dus, om volgende keer een veilige pan te gebruiken om je maaltijd te bereiden en je maaltijden te serveren in en met gezond keukengerei.

Wil je meer weten over veilige en gezonde keukenaccessoires?

Bron: https://www.greenjump.nl/Categorie/Eten-en-Drinken/Koken

Opmerking plaatsen