Nog niet zo lang geleden hebben we een artikel toegewijd aan de mantelzorgwoningen. De mogelijkheid om jouw ouders/geliefden die extra verzorging nodig hebben van dichterbij te kunnen opvolgen.

Naast het feit dat je tegenwoordig de keuze hebt om jouw ouders in zo’n mantelzorgwoning onder te brengen, zijn er ook nog wat tegenstanders die niet te vinden zijn voor dergelijke optie. Daarom zijn er toch vaak nog mensen die hun ouders die zorg nodig hebben tijdelijk in hun eigen woning mee onder te brengen. Maar die zijn vaak niet aangepast aan hun. Denk maar aan trappen. Die zijn vaak moeilijker voor deze mensen en een bed in jouw woonkamer is ook niet de beste oplossing.

Al is er wel een oplossing voor de trappen : een traplift

Wat is een traplift?

Een traplift is een stoel die wordt voortbewogen door een elektromotor over een rail die is bevestigd op een trap. Zo’n lift is dus bedoeld om personen die niet op eigen kracht naar boven of beneden kunnen te helpen. Een traplift is dus niet alleen goed om bijvoorbeeld jouw ouders die zorg nodig hebben even mee in jouw woning op te nemen, maar mensen kunnen zo ook vaak langer thuis blijven wonen.

Mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden qua trapliften.

Elke trap is natuurlijk anders en je zal misschien wel de vraag stellen ‘Is dat wel mogelijk in mijn woning.’.

Er zijn drie verschillende types: een rechte trap, trappen met één bocht en trappen met meerdere bochten. Voor elke soort trap is een andere traplift en installatie nodig.

De rechte trap is bijvoorbeeld de meest eenvoudige trap om een traplift op te plaatsen. Het is ook meteen de goedkoopste oplossing. Prijzen zijn hier gemiddeld tussen de € 2750 – € 3500.

De trapliften die geschikt zijn voor trappen met 1 bocht hebben een prijs van rond de € 5000. Voor een traplift met meerdere bochten bedraagt de prijs rond de €6500. Je ziet dat hier dus wel wat verschil op zit.

Je kan natuurlijk ook gaan kijken naar tweedehands trapliften en dan zijn de prijzen ook wel een stuk lager.

Huren of kopen

Naast de mogelijkheid om een traplift te kopen kan je ook trapliften huren. Dit is een ideale en goedkopere oplossing voor diegene waarbij het maar voor een kortere periode te gebruiken dient. Voor langere termijn (dan spreken we over langer als 2 jaar) kan je beter een lift kopen.

Wil je natuurlijk echt weten wat de beste oplossing is, wat dit kost kan je beter een offerte aanvragen om zo de juiste gegevens te verkrijgen.

Opmerking plaatsen