Energiezuinig leven, het houdt ons bezig, zo is het nu éénmaal. En toegegeven, met het aantal apparaten dat we gebruiken in en rond onze woning, verbruiken we met zijn allen een pak meer dan vroeger, zelfs als er reeds zoveel nieuwe manieren van verwarmen zijn en slimme toestellen die ons energieverbruik regelen. Dan nog verbruiken we meer dan zou moeten en dit voornamelijk tijdens de nachturen.
Wellicht denk je nu, dat dit een brug te ver is en dat de nachtelijke uren net de zuinigste zijn van de dag, dan zal het volgende je wellicht de ogen openen.

Zelfs als je energiezuinig ingesteld bent en je er alles aan doet om energie te besparen, verlies je heel wat energie terwijl je slaapt.
Zo blijft bij velen het televisietoestel op waakstand staan en laden we onze gsm-toestellen op, tijdens de nacht. Zelfs het plaatsen van de elektrische tandenborstel in de houder, heeft zijn deel van de energie nodig, om te blijven werken. Maar hierbij staan we vaak te weinig stil; we gaan ervan uit dat de verwarming het meeste aandacht verdient om te bezuinigen op energie en vergeten daarbij alle toestellen die ook tijdens de nacht blijven functioneren.

Het is natuurlijk een feit, dat onze verwarming de grootste energieverbruiker is in het huis, vooral in de wintermaanden, maar wat niet echt nodig is en veel extra energie verbruikt, is het verwarmen tijdens de nachtelijke uren. De ideale temperatuur ’s nachts is tussen de 16 en 18 graden; alles wat hierboven gaat, verbruikt extra energie. Dus wie graag met warme voeten in en uit het bed stapt en daardoor de thermostaat hoger zet, zal aanzienlijk meer verbruiken. Beter is het om te investeren in een lekker donsdeken en de verwarming te dempen.

Naast de verwarming is ook de boiler (zowel elektrisch, als gas) een dooddoener op het vlak van energiebesparing. Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij perfect is afgesteld, afgaande op de piek- en dalmomenten bij jou in de buurt.

Nog twee apparaten die lekker verder werken tijdens de nacht, zijn koelkasten en vrieskisten. Alhoewel we daar weinig keuze hebben, kan je er wel voor zorgen dat je de koelkast op een temperatuur van vijf graden houdt, om overtollig verbruik te beperken. Voor de vrieskist is dit -18 graden. En kies voor toestellen met een A+ of meer certificaat, hetgeen je toch al heel wat energie kan besparen.

Daarnaast alle apparaten die gedurende de nacht in waakstand staan en dat zijn er behoorlijk wat, namelijk onder andere:
De decoder, de tv, de computer, de wifirouter, de printer, de hifi-installatie, de lader van je smartphone, het antimuggentoestel, het nachtlampje van je kinderen… het aantal kan wel oplopen van 15 tot wel 50 apparaten voor grote gezinnen. Zij kunnen ’s nachts tot wel één vierde van je energieverbruik uitmaken. Haal dus alle apparaten die dit toelaten, uit het stopcontact, of kies voor stekkerdozen met een aan/uit schakelaar (die je dan wel uitzet bij het slapengaan).

Wil je meer weten over hoe je je energieverbruik kunt aanpassen of controleren tijdens de nacht?
Ga dan naar:https://www.engie-electrabel.be/nl/blog/smart-home/slaapt-jouw-huis-ook-als-jij-slaapt/

Opmerking plaatsen