Elke week gaan we op zoek naar bijzondere woningen, of woningen die een nieuwe bestemming kregen. Deze week viel ons oog op een oud fabriekspand, dat omgetoverd is tot een moderne woning met industrieel karakter.

De omgeving waar het pand zich bevindt, bevat naast deze nog andere interessante gebouwen, die jonge, creatieve gezinnen aantrekken, net als het koppel in ons voorbeeld pand.

De twee kunstenaars kochten het 1100 vierkante meter pand, met als bedoeling er een atelier van te maken, tot ze besloten dat het ook als woning een heel geschikte locatie was. Maar omdat het altijd een creatieve bestemming had, van confectiebedrijf, dansschool tot winkel, wordt een deel van het pand nog steeds verhuurd aan creatieve zielen die er een onderkomen vinden.

Als we een kijkje nemen in de woning, kan je goed zien dat het originele karakter van het gebouw voor het grootste deel behouden werd. Gesloten delen werden helemaal opengegooid en omgevormd tot een gezellig buitengedeelte, dat verbonden is met het woongedeelte door middel van stalen schuiframen.

Wat ooit de naaikamer was, zijn nu een gastenkamer en de badkamer. Een derde deur leidt je binnen in het eigenlijke woongedeelte, waar wonen en opbergen mooi van elkaar gescheiden werden door gebruik te maken van milieuvriendelijke panelen. Op die manier konden er perfect aparte ruimtes gecreëerd worden, zoals bijvoorbeeld een vestiaire.

De ziel van de vroegere bedrijven die hier gevestigd waren, werd helemaal behouden, net als eventuele imperfecties, zoals de oneffenheden op de vloer, van vroegere werkzaamheden in het naaiatelier. De meubels werden dan ook aangepast aan de stijl van het gebouw en stralen het oude karakter van toen uit en net als het pand zelf, kregen ook de meubelen een tweede leven toebediend.

De bakstenen waren oorspronkelijk overal bepleisterd. Een deel van de muren lieten de eigenaars afborstelen, en de rest werd opnieuw met witte cement gekaleid, om zoveel mogelijk het authentieke gevoel terug te krijgen.

Om de ruimte groter te maken, werden valse plafonds weggehaald en muren gesloopt. In de zitkamer werd een deel van het plafond afgebroken, dat plaats maakte voor een mezzanine, met daarboven een serre-dak, wat heel wat licht in de ruimte brengt, hetgeen in de zomer ook voor een welkome verfrissing zorgt, als je het openzet.

In de keuken werd gebruik gemaakt van materialen die zich in het pand bevonden om het keukenblok te vormen en ook oude bestaande meubelen uit het vroegere confectiebedrijf werden herwerkt tot de huidige samenstelling, hetgeen de ziel van het gebouw alleen nog versterkt.

Kortom, alles werd met veel smaak en liefde voor het verleden heringericht.

Onder het woongedeelte tenslotte, bevindt zich het atelier van de eigenaars, waar hard gewerkt wordt en op die manier blijft het creatief proces verdergaan in dit prachtige handelspand/woning.

Meer weten en inspiratie opdoen?

Met dank aan : http://redfishfactory.com/files/ActiefWonenREDFISH.pdf

Comments are closed.