Isolatie is steeds aan vernieuwing toe en de laatste jaren is meer en meer ingezet op duurzame isolatiematerialen, die de traditionele isolatie op termijn kunnen vervangen om op die manier bij te dragen aan een beter milieu.

We bekeken al heel wat ecologisch verantwoorde isolatiematerialen en vandaag voegen we daar nog eentje aan toe, namelijk het isoleren met gebruikte kleding als duurzame isolatie.

GOEDKOOP EN DAARDOOR MINDER DUURZAAM

Wat betreft gebruikte kleding kan er heel wat gezegd worden over de duurzaamheid van onze kledij. Omdat kledij steeds goedkoper wordt, wordt de kwaliteit helaas verminderd, wat betekent dat gedragen kledij steeds sneller van de hand wordt gedaan en belandt in de vuilniszak. Die kledij wordt meestal verbrand, hetgeen natuurlijk niet bijdraagt aan een beter milieu. In het beste geval wordt ze gerecycleerd en herleid tot nieuwe, nuttige producten.

METISSE IS GEBOREN

Eén van die nuttige producten die haar leven te danken heeft aan gebruikte kledij, is het isolatiemateriaal Metisse.

Metisse is een redelijk nieuw isolatiemateriaal dat gemaakt wordt uit katoenvezels. Die katoenvezels bevinden zich in de gebruikte kledij, die daarnaast geen echte waarde meer hebben voor de kledingindustrie. Daarom worden de vezels eruit gehaald en ingezet voor andere middelen; Metisse is geboren.

ISOLERENDE EIGENSCHAPPEN

Omdat katoen ook in de kledingindustrie naar waarde wordt geschat om ons warm te houden, werden die isolerende eigenschappen ook aangewend om de katoenvezels te hergebruiken in de productie van isolatiemateriaal. Dat isolatiemateriaal beschikt niet enkel over thermische, maar ook over akoestisch isolerende eigenschappen, waardoor het ideaal is als isolatie voor de woning. Daarnaast valt katoen niet uiteen, waardoor het ook voor zeer lange tijd zijn isolerende eigenschappen houdt.

RUIME DOELEINDEN

Metisse isolatie kan worden ingezet om zowat heel de woning adequaat te isoleren. Zowel dak, zolder, muren, vloeren en plafond, kunnen allen door Metisse isolatie geïsoleerd worden, waardoor je wel tot 30% aan energiekosten kunt besparen. Daarnaast kan de isolatie ook ingezet worden als geluidsdemping, waardoor niet enkel geluiden worden gedempt, maar ook geluidstrillingen worden opgevangen en vastgehouden, met als gevolg:  je woning wordt een oase van rust en je wordt niet meer gehinderd door storende geluiden van buitenaf.

NOG MEER PLUSPUNTEN

Naast bovenstaande pluspunten heeft Metisse isolatie het grote voordeel dat ze warmte veel langer weert dan andere isolatiematerialen die het ook al niet slecht doen. Katoenvezels staan erom bekend dat ze warmte opslaan, maar niet snel weer afgeven; daarom zien we in warme landen ook vaak mensen katoenen kledij dragen. Dit principe wordt ook meegedragen naar onze huizen, waar de isolatie eveneens de warmte vasthoudt, waardoor deze veel meer tijd nodig heeft om door te dringen tot de woning en dat betekent een koel en aangenaam huis tijdens de zomermaanden.

Daarenboven worden dampen en vocht geabsorbeerd, hetgeen ook positief is voor de luchtvochtigheid in de woning en het al of niet ontstaan van schimmels, met een gezond leefklimaat tot gevolg.

 

VEILIG EN AANGENAAM OM TE VERWERKEN

Bepaalde isolatiematerialen vragen een zekere aanpassing om geplaatst te worden. Sommige vezels kunnen irritaties veroorzaken. Metisse isolatie is een zuiver product, dat noch de huid noch de luchtwegen irriteert. Het kan dan ook zonder probleem geplaatst worden en is veilig voor de mens en zijn omgeving.

De isolatie is verkrijgbaar in panelen en rollen, afhankelijk van de te isoleren ruimte.

Meer weten?

http://www.isolantmetisse.com/nl

https://www.duurzaamthuis.nl/isoleren-met-tweedehands-kleren

Opmerking plaatsen