De winterperiode brengt heel wat veranderingen in de verzorging van planten. Tuinplanten gaan vaak in een winterslaap, waardoor ze vaak helemaal geen verzorging meer nodig hebben. Kamerplanten daarentegen, vragen wel nog de nodige verzorging, maar dan wel aangepast aan het winterseizoen. Vooral water geven kan een probleem vormen in de wintermaanden.

Planten die het hele jaar door binnen verblijven, maar ook planten die vanuit de tuin naar binnen komen om te overwinteren, krijgen te maken met schommelende temperaturen, van warmer overdag naar plots kouder naar de avond toe. Daarnaast wordt de lucht in de kamer droger en daalt het aantal lichturen, waardoor de groeicondities van planten niet optimaal zijn.

Om deze veranderingen op te vangen, is het belangrijk om het water geven aan te passen.
Planten vragen gewoon veel minder water tijdens de wintermaanden, omdat ze minder snel groeien tijdens koudere periodes. Sommige houden zelfs een winterslaap. Water geven is dan ook alleen nodig, om de planten gehydrateerd te houden; teveel water kan zorgen voor wortelrot.

 

Vaak denkt men dat planten altijd water nodig hebben; men gaat vooral af op de bovenste laag grond, die meestal snel droog wordt, ook in de winter. Maar in de winterperiode blijven de onderste lagen vaak vochtig; daarom is het belangrijk om een zestal centimeter dieper te voelen. Is de grond daar nog vochtig? Dan hoeft de plant nog geen water te krijgen.
Moet je toch water geven? Dan is het belangrijk dat het water op kamertemperatuur is, om te vermijden dat de wortels ‘schrikken’ van het te koude water.

Het tegenovergestelde geldt echter ook. Ook al hebben planten minder water nodig, wacht niet tot de bladeren beginnen afvallen, om ze te drinken te geven, maar let gewoon heel goed op welke plant hoeveel water vraagt. Cactussen en vetplanten vragen misschien helemaal geen water tijdens de winterperiode.

Daarom kan je tijdens de winter beter zorgen, dat de luchtvochtigheid hoger wordt in de kamer. Op die manier kunnen planten toch voldoende vocht opnemen. Kamerplanten vragen vaak een luchtvochtigheid van ongeveer 50%. Een speciale luchtbevochtiger kan hierbij helpen. (maar ook waterbakjes aan de verwarmingselementen werkt)

Plaats planten in de winter samen; ze geven ook water af via hun bladeren, dat dan door de andere planten kan opgenomen worden. De badkamer en keuken, zijn de beste plaatsen om planten te groeperen, omdat daar de hoogste luchtvochtigheid is.
Een ander trucje is, om je planten boven een bakje met water te zetten; plaats ze niet in het water, maar zet ze op twee stenen in een bakje met water.
Het heeft weinig tot geen nut om de planten te “benevelen”. Het grootste deel van het water is verdampt, vooraleer de plant het kan opnemen. Je zou wel verschillende malen per dag moeten vernevelen, om enig resultaat te hebben. Als je slechts een aantal planten bij mekaar zet, kan dit echter wel soelaas brengen.

Probeer voor je planten een gelijkmatige temperatuur te voorzien; zet ze daarom niet bij tochtopeningen, maar vermijdt ook plaatsen naast de verwarmingstoestellen. De temperatuurschommelingen zijn nefast voor planten.

Soms moet je ook je planten verplaatsen, om meer zonlicht te ontvangen, omdat de zon in de wintermaanden minder en onder een andere hoek schijnt. Het beste is een raam met constante zonneschijn, op het zuiden of westen, met weinig tocht. Wanneer je de planten water geeft, draai je ze een beetje, zodat alle kanten voldoende zonlicht krijgen.

Kamerplanten die in de winter amper groeien, hebben ook geen bijkomende bemesting nodig. Wacht daarmee tot de vroege lente, wanneer er nieuwe scheuten zichtbaar worden. Ook verpotten tijdens de winter is not done, noch het nemen van scheuten. Geef de planten gewoon tijd om aan het seizoen te wennen en laat ze genieten van een groeivrije winter.

Bron: https://www.thespruce.com/tips-on-caring-for-houseplants-in-the-winter-1403001

Opmerking plaatsen