Als we spreken over recycleren en duurzame producten, dan behoren oude wijnvaten tot de meest duurzame producten die we kennen. Niet enkel worden ze gebruikt om een heerlijke godendrank te produceren, nadien kunnen ze ook ingezet worden om zowel het interieur als de tuin of het terras te verfraaien.

Ooit spraken we reeds over het gebruik van grote wijnvaten als buitensauna en hot tub, maar de mogelijkheden zijn eindeloos en worden steeds populairder.

Het is dan ook niet te verwonderen dat deze steeds aan populariteit winnen. Het idee van een wijnvat in huis of tuin, brengt onmiddellijk een vakantiegevoel naar boven. Denk maar aan de idyllische plaatsjes in de Zuid-Franse Provence, waar wijnvaten evenzeer voor de drank als voor de meubelindustrie gebruikt worden.

En zo geschiedde het dat ook bij ons zij aan een opbloei bezig zijn.

Het mooie hieraan is, dat ze natuurlijk en authentiek zijn; het is een levend product, dat daardoor ook onderhevig is aan de weer- en luchtomstandigheden, maar dat ook aan schoonheid wint naarmate het ouder wordt. Ideaal dus, als je een product zoekt dat lang zijn unieke karakter behoudt en dat tegen een stootje kan.

Wijnvaten vormen een unieke blikvanger in elk interieur en geven steeds een authentieke uitstraling aan een ruimte. Zo kan je ze gewoon inzetten als decoratieobject, maar uiteraard kan je er heel wat nuttige mogelijkheden uit putten. We noemen er een aantal op, die meer bekend zijn, maar ook enkele die misschien nog minder ingeburgerd zijn, maar daarom niet minder origineel.

Bekend zijn:

Wijnvaten als tafel of als decoratieobject

Wijnvaten als mini tuinvijvertje

Maar wist je dat je diezelfde wijnvaten ook kunt inzetten, als originele koeling voor je wijnflessen, tijdens een feestje?

Wat meer is, wijnvaten of delen ervan worden daarnaast steeds meer ingezet in de meubelindustrie.

Deksels van wijnvaten staan namelijk prachtig als serveerplateau bijvoorbeeld en zijn zowel handig als decoratief te gebruiken.

Of wat dacht je van een unieke klok, vervaardigd uit een oud wijnvat? Of een uniek bijzettafeltje voor het terras of tuinkamer?

Ook in de tuin worden wijnvaten steeds populairder, als plantenhouder van exotische planten bijvoorbeeld en met de volledige tuinset uit wijnvaten haal je helemaal iets exclusief in huis.

Maar onze topfavoriet is toch de super leuke mand voor je huisdier, die op deze manier een koninklijk mandje krijgt; heel trendy!

Naast de vaten zelf, worden ook heel wat onderdelen ervan, ingezet in de decoratiesector. Zo worden de banden die rond de wijnvaten liggen, omgevormd tot basis voor unieke lichtobjecten en worden zelfs stoelen en krukjes vervaardigd uit het stevige hout van oude wijnvaten.

Kortom, wie een eikenhouten wijnvat op de kop kan tikken, kan hiermee heel leuke dingen doen.

Omdat het materiaal een natuurlijk en levend materiaal is, kan het in de loop der tijd enkele veranderingen ondergaan.

Zo kan het hout buiten, na een tijdje vergrijzen en verweren; vermijd dat het product vlekken maakt op de ondergrond, door het steeds van de grond te plaatsen.

Bij binnengebruik, is het materiaal onderhevig aan warmte, waardoor het een beetje kan krimpen en uitzetten.

Wat het onderhoud betreft, vraagt een wijnvat weinig inspanning; er bestaat een speciaal reinigingsproduct, maar af en toe bevochtigen is vaak voldoende. Je kan vermijden dat vuil zich hecht, door een vernislaagje aan te brengen.

Wil je graag meer weten over wijnvaten en hun toepassing?

Ga dan naar volgende website:

http://www.oakbarrels.be/

Of ga een kijkje nemen tijdens de tuindagen, waar je de producten zelf kunt bewonderen:

http://www.parkvanbeervelde.be/nl/exposanten/13766/oakbarrels

Opmerking plaatsen