Juli is volop vakantietijd. Velen van ons vertrekken naar het buitenland, om daar hun vakantie door te brengen. Sommigen verkiezen een zelfstandige woning of vakantieappartement, terwijl anderen de luxe en service van een hotel prefereren. En het is daar dat we vandaag onze mosterd haalden, want geloof het of niet, de hotelinrichting is voor velen een bron van inspiratie om mee te nemen naar hun privé-interieur. En het moet gezegd, er zijn dan ook werkelijk heerlijk luxueuze hotelkamers, die aanzetten tot het kopiëren van de inhoud.

Zo zien we dat het sociale aspect steeds belangrijker wordt, waardoor de hotelontvangstruimte dezer dagen veel uitgebreider geworden is en veel meer omvat dan een koffietafel en relaxgedeelte. Nee, in onze moderne tijd, moet het geheel uitgerust zijn voor sociale contacten zowel persoonlijk als werkgerelateerd, met de nodige ingebouwde stekkers voor laptops enzovoort en dat in comfortabele, doch functionele zetels en in een omgeving die een natuurlijke luxe integreert, zoals groen geschilderde muren, mini watervalletjes en grote kroonluchters.

Deze ideeën zien we ook meer en meer terugkomen in onze eigen kantoren en ontvangstruimtes.

Daarnaast nemen we ook heel wat ideeën mee naar de slaapkamer, want de typische hotelkamer zoals we ze kenden doet niets meer af aan de goed ingerichte woonkamer. Hetgeen vroeger enkel een bed-kast-nachttafel combinatie was, is nu uitgegroeid tot een volwaardige woongelegenheid, inclusief ultramoderne breedbeeld-TV met catchy design, king size bed en een extra sofa om te relaxen voor of na het slapengaan. Ook hier zien we kleurenexplosies ontstaan en eclectische decoraties die voer zijn voor onze eigen slaapkamerinrichting. En natuurlijk mogen ook hier de technologische snufjes niet ontbreken want de gemiddelde persoon neemt weleens het werk mee in de slaapkamer, die daar dan ook voor uitgerust moet zijn.

Dezelfde trend zet zich verder in de badkamer, waar we naast een bad- en douchecombinatie (maar bij voorkeur bad en douche apart), ook het wellness gevoel willen beleven met whirlpool en sauna mogelijkheid, een waterval of neveldouche, meerdere lavabo’s en andere luxueuze accessoires en vooral…veel ruimte! En willen we diezelfde luxe ook niet in onze eigen private badkamer? Inspiratie te over dus…

En wat dacht je van de eetruimte? Hetgeen vroeger vaak klinische ruimtes waren met zoveel mogelijk zitruimte en weinig of geen gezelligheid, zijn nu vaak huiselijke plaatsen waar je met veel plezier de voeten onder tafel schuift voor een heerlijke maaltijd. Ook hier wordt veel meer aandacht besteed aan details, zoals kunst aan de muur of sfeervolle belichting. Maar ook thema-inrichting komt meer en meer aan bod om de gasten een welkom gevoel te bezorgen ; ideeën die onze creativiteit aanwakkeren om onze eigen eetruimte een nieuw elan te geven.

En uiteraard mag ook het ecologische aspect niet ontbreken in de hedendaagse hotelinrichting, waarbij binnen in buiten overloopt via grote terrassen en waar planten en houtaccenten een grote plaats innemen. Ook het gebruik van duurzame materialen en producten, grote raampartijen en groene wanden behoren tot de moderne hotelinrichting ; een inrichting die we perfect kunnen nabootsen in ons eigen interieur.

Inspiratie die we heel vaak opdoen in moderne hotelkamers zijn vaak technologisch van aard. Zo is er vaak aanpasbare verlichting, airconditioning, het openen en sluiten van de gordijnen via smartphone en uiteraard tal van multimedia snufjes die origineel en bruikbaar zijn voor onze eigen leefruimtes.

Nog een belangrijk element in hotelinrichting wordt de beleving. Alle zintuigen worden geprikkeld door zowel visuele aspecten, als (behang)structuren die de natuurlijke tastzin van de gasten aan het werk zetten en ook de neus wordt gestimuleerd, door diverse feel good aroma’s toe te voegen enzovoort.

Maar het allerbelangrijkste dat men in de moderne hotelinrichting wil bereiken is comfort en gezelligheid. Houtelementen, inspirerende decoraties, tapijten, gordijnen in exotisch warme kleuren, eventueel een haard en niet te vergeten : een heerlijk muziekje dat de gasten het gevoel geeft dat ze gewoon thuis in hun luie zetel verblijven.

Kortom, volgende keer als je vakantie neemt in een modern hotel, geef dan je ogen de kost, want wie weet welke leuke en originele ideeën tref je aan, die je zo in je eigen woonruimtes kan gaan toepassen.

Bron: http://freshome.com/2013/08/20/the-11-fastest-growing-trends-in-hotel-interior-design/

Comments are closed.