Regelmatig gaan we voor jullie op zoek naar nieuwe bouwmaterialen, die gericht zijn op duurzaamheid, die het milieu minder schaden en die een flinke duit in het zakje schelen op financieel vlak, waardoor ons energieverbruik daalt.

Dat er steeds nieuwe materialen op de markt komen leidt geen twijfel, maar het blijft hoofdzaak, om deze vernieuwingen ook naar buiten te brengen en onder de aandacht te houden, om te vermijden dat ze terug de kast ingaan. Want niet alle bouwbedrijven staan even enthousiast tegen de invoering van nieuwe materialen.

Daarom speuren we de markt af, om jullie op de hoogte te houden en inspiratie te geven.

Het zijn vooral de isolatiematerialen die volop in de lift zitten. Vooral de nieuwe, natuurlijke isolatiematerialen maken een doorstart in het nieuwe bouwen.

We toonden jullie reeds verschillende nieuwe manieren van isoleren en ook het volgende materiaal is perfect voor deze toepassing.

Het gaat hier over isolatie uit schapenwol.

Als we denken aan schapenwol, denken we vooral aan het breien van heerlijk warme truien, maar bedenk wat dit materiaal dan kan doen om ook je woning heerlijk in te pakken.

Schapenwol doet het steeds beter als isolatiemateriaal; niet enkel houdt het warmte goed vast, het is ook uitermate geschikt om geluiden te temperen.

Het eigenlijke isolatiemateriaal is 100% natuurlijk en ontstaat na vervilting van de wol. Hier worden isolatiematten en dekens van gemaakt, die handig aangewend kunnen worden voor verschillende isolatiemogelijkheden.

Welke positieve eigenschappen heeft het als isolatiemateriaal?

-Neemt goed vocht op en houdt dit ook vast, zonder enige vorm van schimmelvorming. Met andere woorden, blijft isoleren, ook al is het vochtig en maakt geen schimmels aan.

-Door zijn wendbaarheid, is schapenwol ideaal te gebruiken, om moeilijk bereikbare ruimtes te vullen met isolatie, die we weleens aantreffen tussen het dak en in de wand. Omdat schapenwol heel de ruimte kan vullen, heb je geen of weinig kans op lucht die in de ruimte circuleert.

Vooral in de nieuwste houtconstructies, is deze isolatie een gegeerd materiaal om het hout mooi droog te houden.

Daarnaast is het ook voor vloerisolatie aangewezen en verkrijgbaar in tegels van verschillende dikte, die een perfecte isolatiewaarde hebben.

-Niet onbelangrijk, is dat schapenwol helemaal natuurlijk is en daardoor niet irriterend voor ogen, huid en longen.

-Verwerkt heel makkelijk en wordt meestal op rol aangeboden.

-Een zeer belangrijk voordeel van schapenwol, is dat het niet enkel vocht opneemt, maar daarnaast ook andere vervuilende stoffen, zoals onder andere radon, stikstofdioxide of formaldehyde, die in de lucht aanwezig zijn. Daardoor staat het ook bekend als luchtzuiverend.

-Zal in geval van brand, geen vlammen verspreiden; door de dichte structuur werkt het materiaal sowieso brandvertragend en zal er enkel een verkoling optreden.

De enige chemische toepassing die gebruikt wordt, ligt in de toevoeging van stoffen die het brandproces vertragen en lastige insecten afschrikt.

Desalniettemin, kan schapenwol helemaal gecomposteerd worden na gebruik.

-Het enige nadeel is de prijs; net als andere natuurlijke materialen, is ook dit materiaal duurder in aankoop, maar omdat het ook een hogere duurzaamheid heeft, haal je het verschil er snel weer uit.

Meer weten over dit type van isolatiemateriaal?

https://www.isolatie-info.be/isolatiemateriaal/schapenwol

Opmerking plaatsen