Wordt soms wel eens vergeten door sommigen, maar onze koelkast moeten we toch wel regelmatig eens even uitwassen en opnieuw organiseren. We leggen heel wat dingen in onze koelkast zoals groenten, fruit, sausjes, charcuterie en ga zo maar verder. Maar dit laat ook wel vuil of smurie achter en om onze koelkast hygiënisch te houden, is dit dus een zeer belangrijke taak.

Hoe best uitwassen?

Haal alle losse elementen even uit de koelkast en leg ze in een sopje van afwasmiddel. En poets ze afzonderlijk even af.

De koelkast vanbinnen kan je ook gewoon poetsen door afwasmiddel of allesreiniger of met soda.

Vergeet ook niet om de rubbers even schoon te maken, deze worden vaak ook vuil. Poets daarna alles schoon met water en maak alles mooi droog met een keukenhanddoek.

Zorg tijdens het jaar dat er niets tegen de achterwand staat want de kans dat dit vastvriest is groot en dan moet je ook dat er weer afschrobben.

Koelkast organiseren

Wanneer je jouw koelkast uitwast is het ook ineens de moment om alles even te organiseren. Doe dit 1 keer en dan kan je dit daarna gemakkelijk volhouden.

Mandjes

Je kan werken met verschillende mandjes om bijvoorbeeld groenten, sausjes, yoghurt, kruiden in weg te steken. De mandjes kan je er dan ook gemakkelijk uitnemen als je iets nodig hebt en alles zit bij elkaar verzameld wat het ook gemakkelijker maakt.

Ook leuk en handig is om de mandjes te labelen.

Koelkastmatjes

Om de koelkast langer proper te houden kan je plastieken koelkastmandjes op de platen leggen.

Flessenhouders

Leg flessenhouders in jouw koelkast om dranken en wijnen op te leggen.

Snackzone

Voorzie een ‘snackzone’ waar al het lekkers bewaard wordt zoals bijvoorbeeld een aparte lade of een apart bakje waarin je alles bewaard. Dit is ook erg handig voor de kids, dan moeten ze niet heel de ijskast uitpluizen. 🙂

Maak een ‘eet mij eerst’ box

Zijn er bepaalde dingen die bijna slecht gaan worden. Leg dit dan samen in opnieuw een mandje of een box waarop je ook een label hangt met ‘eet mij eerst’. Zet dit ook op een zichtbare plaats zodat dit sneller opgeraakt.

Opmerking plaatsen