PVC als afwerking voor ramen en deuren is algemeen aanvaard en veel gebruikt, maar aluminium had in het verleden een mindere reputatie, omdat het vaak voor vochtproblemen zorgde en minder goed isoleerde. Maar die tijd is lang voorbij en nu wordt met de nieuwste systemen, aluminium steeds populairder.

Toch blijft PVC nog steeds één van de meest gebruikte raam- en deurafwerkingen.

Maar is er nu een groot verschil in kwaliteit tussen de twee? Als je echt twijfelt, kan het volgende lijstje met voordelen van beide systemen helpen om de voor jou, beste keuze te maken.

PVC

Ramen en deuren in PVC zijn niet meer nieuw, maar blijven wel vernieuwen. Het is een systeem dat goed gekend is bij het grote publiek.

Wat zijn de positieve aspecten van PVC?

*Het eerste en voor beginnende bouwers geen onbelangrijk detail: PVC is gewoon nog steeds goedkoper in aanschaf. Dat heeft weinig te maken met de kwaliteit, maar eerder met de prijs van de grondstof en het maken zelf. Dat ligt bij PVC merkbaar lager dan bij aluminium.

*PVC heeft over het algemeen een bredere waaier aan kleuren, waardoor je een grotere keuze hebt om de voor jou, perfecte afwerking te vinden. Het is zelfs mogelijk om een echte “hout-look” te creëren, die niet van echt te onderscheiden is. Op die manier kan je toch genieten van de authentieke uitstraling, maar met de moderne toepassingen. Waar je wel rekening moet mee houden is, dat PVC iets minder lang kleurvast blijft tegenover aluminium.

*PVC van de beste kwaliteit heeft daarnaast ook een betere reputatie wat betreft luchtdichtheid, hetgeen goed scoort om de isolatienormen te halen. Dat is omdat PVC gewoon minder de warmte geleid, waardoor er minder snel warmte ontsnapt.

PVC ramen

Omdat ze vaak beter afsluiten, zijn ze ook voor ongewenste gasten, geen aan te raden materiaal.

*Niet onbelangrijk: het onderhoud van PVC is makkelijker en je kan het gewoon samen met de ramen kuisen. (zonder schuurmiddelen weliswaar) Je hebt geen speciale producten nodig om het materiaal proper te maken.

Daartegenover zetten we:

Aluminium

Omdat aluminium steeds populairder wordt, is het belangrijk om ook de positieve van dit materiaal in de kijker te zetten.

*Aluminium wordt tegenwoordig meer en meer gekozen, vanwege zijn hoge duurzaamheid. Omdat het materiaal recycleerbaar is en opnieuw kan gebruikt worden zonder zijn kwaliteiten te verliezen, is het milieuvriendelijker. (minder grondstoffen en energie nodig) Het is zeker een belangrijke factor in deze tijd waarin duurzaamheid steeds meer plaats krijgt.

*Aluminium heeft door zijn lichte structuur, meer mogelijkheden om een verfijnde opstelling te creëren. Denk maar aan de ramen die heel fijne profielen hebben , om een zo open mogelijk gevoel te krijgen. Daar is aluminium zeker voor geschikt, omdat het zelfs in een fijnere constructie sterk blijft. (belangrijk voor de triple glass ramen, die toch een stevig kader nodig hebben)

*Net als PVC, is ook aluminium makkelijk om te onderhouden. Meer zelfs, aluminium vraagt weinig werk. Af en toe reinigen met een zacht reinigingsmiddel en water (niet schuren) en een extra waxlaagje verlaagt de vuil drempel nog meer.

Ten aanzien van PVC, blijft aluminium in normale omstandigheden langer kleurvast, wel tot 15 jaar.

Aluminium ramen

Beide materialen scoren goed om als afwerking te gebruiken. Het enige merkbare verschil, is de prijs en de profielen, die bij aluminium fijner gemaakt kunnen worden. Maar allebei hebben ze voldoende kwaliteiten om een woning degelijk af te werken.

 

Meer weten? https://www.tipsentricks.be/pvc-of-aluminium-ramen-kiezen/

Comments are closed.