Konijnen zijn nog altijd een van de meest populairste diertjes om in huis te nemen. Vaak worden ze buiten in een hokje gezet, maar vaak worden ze ook binnen in huis gezet.

Maar vooraleer je een konijn in jouw woning haalt, zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden of in jouw gedachten moet houden.

Rondlopen

Een konijn zou in principe minstens 1 uur per dag moeten kunnen rondlopen om hun energie kwijt te geraken, aangezien zij voor de rest heel de dag in een kotje zitten. In de natuur hollen konijnen ook vrij rond. Het zou dus zonde zijn moesten ze continue in een kotje zitten.

Maar bij dat rondlopen in jouw woning, moet je ook wel even kijken of jouw woning daar wel geschikt voor is:

Je moet dus kijken of de kamerplanten die je hebt niet giftig zijn, of er geen losliggende kabels zijn, geen open ramen, én je moet opletten met houten meubels. Want een konijn blijft tenslotte een knaagdier.

Zindelijk maken

Als je niet wilt dat je in jouw huis van alles terugvindt, maak je best jouw konijnen ook zindelijk. Hoe je dit moet doen, kan je hier terugvinden.

Commando’s

Ook niet slecht is dat je jouw konijn(tjes) leert om op commando terug in hun kotje te gaan, zodat wanneer je er niet bent dat ze in hun eigen kot kunnen zitten. Dat kan je bijvoorbeeld door met koekjes te werken.

Verstopplekken

Konijnen kunnen zich heel gemakkelijk wegsteken achter dingen. Konijnen zijn erg flexibel en kunnen zich in extreem kleine ruimtes verstoppen! Het is vaak enorm lastig om je konijn terug te vinden en vervolgens weer terug te krijgen! Zorg daarom dat je alle kleine verstop-plekken goed afschermt!

Speelgoed

Konijnen kunnen zich snel vervelen, dus het is zeker niet slecht als je voor voldoende speelgoed zorgt om jouw konijnen af te leiden om ergens aan te gaan knabbelen. Dat kan met speciale speelgoedjes voor konijnen, maar ook met kartonnen dozen of lege toiletrolletjes/keukenrollen.

Jouw woning geurvrij houden

En tenslotte… Zorg er ook voor dat jouw woning niet volledig naar de konijnen ruikt, want een kotje kan ook zoals een kattenbak heel erg beginnen stinken als deze niet voldoende schoongemaakt worden. Heb je een toiletje voor jouw konijnen? Maak deze dan regelmatig schoon , alsook het kotje zelf kan je beter 1 x week schoonmaken.

Opmerking plaatsen