We kunnen er niet meer naast kijken, ons milieu heeft een dringende oppepper nodig, willen we de toekomst van onze kinderen verzekeren.

Maar betekent dat dan automatisch, dat we alle leuke dingen moeten opgeven? Mag een feest nog een feest zijn? Met het eindejaar voor de deur, stellen we ons weleens die vraag.

Hoe kunnen we toch een leuk feest geven en desalniettemin stilstaan bij én ons steentje bijdragen aan een beter milieu?

Hieronder enkele nuttige tips voor een milieuvriendelijk kerstfeest !

Tip 1: serveer vegetarische hapjes en gerechten

We weten ondertussen allemaal dat de vleesproductie een enorme ecologische voetafdruk en dierenleed met zich meebrengt. Er bestaan heel wat creatieve recepten voor vegetarische en veganistische hapjes, gerechten en desserten. Van risottokroketjes met olijven tot tarte tatin van witloof en zoveel meer.

Tip 2: schenk fairtrade bubbels, wijn en koffie

Door producten met een fairtrade-label te kopen, zorg je ervoor dat boeren en producenten in het Zuiden een correcte prijs krijgen voor hun arbeid. Er komen steeds meer goede fairtrade wijnen en schuimwijnen op de markt, en ook fairtrade koffie en thee is aan een opmars bezig.

Tip 3: geef een tweedehands cadeau

Op rommelmarkten, in kringwinkels en op tweedehandssites koop je voor een prikje originele decoratiespullen, accessoires, boeken, gezelschapsspellen en elektronische apparaten. Misschien vind je wel een cadeautje in een weggeefwinkel of tijdens een ruilmarkt. En het scheelt ook nog enorm in je budget!

Tip 4: schenk een belevenis

Cadeaus hoeven niet per se materieel te zijn. Minstens zo leuk zijn een ticket voor een theatervoorstelling of een concert, een babysitcheque, een waardebon voor een etentje of een dagje mountainbiken, een weekendje weg, een lidmaatschap bij een vereniging, een cursus…

Tip 5: een origineel geschenk

Oxfam beschikt over een fairtrade geschenken assortiment voor de feesten. Je kan deze cadeaus kopen in de wereldwinkels of op een van de vele geschenkbeurzen in het land. Of bezoek één van de vele webshops die ecologisch werken en zuivere grondstoffen gebruiken voor hun geschenkartikelen.

Maak zelf een geschenkje.  Je kan tegenwoordig heel wat maken met oude materialen. Geef bijvoorbeeld potten zelfgemaakte  confituur of zelfgemaakte juwelen cadeau.

Tip 6: pak geschenken duurzaam in

Geef de voorkeur aan cadeaupapier uit gerecycleerd of FSC-papier, dat bedrukt is met ecologische inkten. Nog milieuvriendelijker is onbeschadigd cadeaupapier en linten van eerdere feesten te hergebruiken. Ook met oude stripboeken, posters, kalenders, landkaarten, schoendoospapier, doosjes en bokalen kan je een vrolijk pakje maken. Het internet wemelt van de DIY-inpak-ideeën.

Tip 7: kerstkaartjes

Koop bij voorkeur kaartjes gemaakt uit gerecycleerd of FSC-papier. FSC is een internationale organisatie die streeft naar verantwoord bosbeheer.

Voor kaarten die je via internet verstuurt, is geen papier nodig.

Maak je kerstkaarten zelf. Leef je uit met schaar, papier, lijm, stift, potlood, stempels, oude magazines, oude postkaartjes, kaartjes met resten stof, kaartjes met zaadjes, gestempelde postkaarten, teveel om op te noemen.

Kortom : als je je creativiteit gebruikt, kan je heel wat bijdragen aan een milieuvriendelijkere toekomst.

Ga dus voor een  duurzaam eindejaarsfeest !

Comments are closed.