Een trap is het meubel in de woning dat toch wel het meeste onderhevig is aan slijtage. Het constante over en weer geloop, kinderen die de treden gebruiken als speelzone, huisdieren die hun klauwen erin zetten enzovoort… Kortom, na jaren van trouwe dienst is het vaak aan te raden voor het renoveren van een trap, als een nieuwe trap geen optie is.

De meest voor de hand liggende manier om dit te doen, is een specialist ter zake aanspreken en de klus laten klaren. Maar omdat er tegenwoordig heel wat handige klussers zijn en mogelijkheden om een trap voor een beperkt budget te bekleden, wordt deze klus ook vaak zelf gedaan.

Maar waar moet je precies rekening mee houden als je aan deze intensieve taak wilt beginnen?

Om te beginnen is het afhankelijk van het soort trap dat je hebt, wil je deze renoveren. Een houten trap is meestal de meest makkelijke om te bekleden, maar afhankelijk van een open of gesloten trap, zal je dit op een andere manier moeten aanpakken.

Vraag je hierbij af, of je bij een gesloten trap, ook de achterkant wilt vervangen, of enkel de treden en of je bij een open trap ook de onderkant wilt bekleden?

Maak een gedetailleerde tekening van hoe je jouw renovatie ziet (met of zonder verlichting bijvoorbeeld), open of gesloten, welke materiaal (arbeidsintensief of minder belopen) enzovoort… Steek je licht op in doe het zelf zaken, welke mogelijkheden er allemaal bestaan.

Wat je vooral moet weten als je begint, is dat het bekleden van een trap een precieze aangelegenheid is, wil je nadien geen vervelende gevolgen hebben.

Hou er ook rekening mee dat je de trap maar beperkt kunt gebruiken tijdens de werkzaamheden.

Hoe de trap voorbereiden?

Vooraleer je aan de renovatie kunt beginnen, moet je oude trap eerst gestript worden. Soms heeft de trap een bekleding die eerst verwijderd moet worden. Als die bekleding een tapijt is (dat hoogstwaarschijnlijk vastgekleefd is), moet je dat eerst verwijderen.

Als je weet welke soort lijm gebruikt werd is dit een voordeel.

Lijm op waterbasis werd pas na 1997 gebruikt (handig om weten als je later dan die datum bent ingetrokken in de woning). Die lijmsoort kan je met gewoon warm water verwijderen/

Andere lijmsoorten zal je met een speciale lijmverwijderaar moeten verwijderen. Een goede tip: als je plastic over het oplosmiddel legt terwijl het intrekt, zal het middel sneller zijn werk doen.

Als er heel sterke lijm gebruikt werd en zelfs de lijmverwijderaar niet werkt, kan je raar maar waar, proberen om cola te gebruiken. Sommige van die oude lijmen krijg je daarmee los. (wij vragen ons niet af wat cola dan in ons lichaam doet).

Lukt alles hierboven niet, dan ben je verplicht om met schuurmachine en dergelijken aan de slag te gaan. (ook vloerlijmverwijderaars willen weleens lukken)

 

Als dit werkje gedaan is of als je geluk hebt dat er geen tapijt op de treden ligt, kan je de trap gaan opschuren en proper maken. Zorg ervoor dat de trap mooi effen is, vooraleer je nieuwe bekleding aanbrengt.

Welk type bekleding je kiest, is persoonlijke smaak. Je kan opteren om opnieuw een tapijt te leggen (in de onderstaande link, kom je te weten hoe je dit werk voorbereidt), maar tegenwoordig bestaat er ook laminaat en vinyl, waarmee de trap mooi gerenoveerd kan worden.

Wil je meer weten over de bekleding van je oude trap?

http://vloerbekleding.net/advies/trapbekleding/traprenovatie-trapbekleding.html#.WMFiMzs1_IU

Comments are closed.