Een trap wordt vaak gezien als een object dat pas bij de afwerking van een woning ter sprake komt. Ondertussen wordt er tijdens de bouwperiode gebruik gemaakt van tal van ‘creatieve’ oplossingen om een trap te voorzien tussen twee verdiepingen.

Met een trap in beton echter, zijn die problemen van de baan. Die kan je gewoon gebruiken van bij het begin en als je van een industrieel interieur houdt, kan je hem ook gewoon blijven doorgebruiken.

Daarnaast zijn er heel wat mogelijkheden om alsnog te kiezen voor een andere afwerking naderhand.

Een betonnen trap wordt meestal gekozen voor het gebruiksgemak; hij is licht in onderhoud en heeft een stevige en robuuste uitstraling. Beton geeft een strak en minimalistisch karakter aan je interieur en staat daarom perfect in een modern en industrieel kader.

Toch kan je na de verbouwingen alsnog kiezen voor een ander type afwerking; dat is nu net het voordeel: beton leent zich perfect voor verschillende soorten afwerking.

Hou je van je betonnen trap, maar wil je hem iets minder robuust maken? Dan kan je hem gewoon laten polieren, waardoor hij een aparte glans krijgt. Nadien kan je de trap nog schilderen in een kleur naar wens. Bij deze afwerking behoudt de trap wel zijn industrieel karakter.

Wil je de uitstraling iets zachter maken en een warmere look creëren? Dan kan je de trap laten bekleden met een houtafwerking. Er bestaan diverse houtsoorten om dit te doen. Kies voor een houtsoort die duurzaam en ecologisch is en je hebt jaren plezier van je trap. Uiteraard vraagt hout iets meer onderhoud dan beton, maar je hebt dan wel een echt natuurproduct en de prijs wordt hier bepaald door de keuze van je hout.

Een andere manier, om de harde uitstraling van je betonnen trap te verzachten, maar toch de ruwe bolster te behouden is, de trap bekleden met natuursteen. Natuursteen geeft een authentieke look aan je trap, maar ziet er wel iets stijlvoller uit, dan het meer gewone beton. En, het is slijtvast en zeer onderhoudsvriendelijk.

Uiteraard kan je de betonnen trap ook gewoon afwerken met een vast tapijt. Hier moet je er wel op letten, dat je kiest voor een tapijt van uitstekende kwaliteit; niet enkel het belopen zelf, maar ook de wrijving tegen het beton, kan ervoor zorgen dat tapijten van een mindere kwaliteit sneller verslijten.

Nog een tapijtje voor de betonnen trap, maar dan net iets anders, is het steentapijt.

Steentapijt wordt samengesteld, uit miljoenen mini-steentjes, die gemengd worden met epoxyhars. Dit mengsel wordt dan aangebracht op de bestaande betonnen trap en vormt na uitharding, een echt tapijt in steen. Soms wordt er ook verlichting aangebracht om een extra sfeer te creëren. Deze vorm van afwerking is creatief en zeer makkelijk in onderhoud, maar je kan niet meer terug naar je betonnen trap, als je achteraf beslist dat het toch niet helemaal je ding was.

Je kan natuurlijk ook gewoon de betonlook versterken, door naast je betonnen trap, ook de vloer in beton te laten doorlopen; dit vraagt wel een aangepast interieur en decoratie, om de look helemaal af te maken…

Kortom, beton is de ideale basistrap, met oneindig veel mogelijkheden voor de toekomst.

Bron: https://www.trappen-info.be/betonnen-trap

Opmerking plaatsen