Regelmatig gaan we op zoek naar nieuwe bouwmaterialen, die de steeds groeiende trend voor ecologisch bouwen volgen en bijdragen tot een duurzamer klimaat in onze woningen.

Vooral de isolatiematerialen, die momenteel tot de must do’s behoren in de hedendaagse bouwsector, schieten als paddenstoelen uit de grond.

Elke nieuwbouwwoning dient te voldoen aan een aantal isolatieregels en als we die moeten volgen, kunnen we het maar beter op een milieuvriendelijke manier doen om zo onze planeet net dat beetje gezonder te maken.

We toonden jullie een tijdje terug reeds enkele nieuwe isolatiematerialen en ook nu weer stellen we er twee aan jullie voor, die ontstaan zijn uit oude materialen en een nieuw leven kregen, als isolatiemateriaal.

Het eerste materiaal dat we even onder de loep nemen is Thermo Jute, van Thermo Natur.

Thermojute is een isolatiemateriaal dat helemaal ontstaan is uit jute cacaozakken.

Jute op zich wordt gemaakt van de corchorus, een vezelplant die bekend staat om haar hoge CO2 binding. Omdat de plant een éénjarig gewas is, kan het steeds opnieuw aangemaakt worden, zonder de natuur schade te berokkenen en dit volgens een biologisch en duurzaam proces.

Het materiaal bevat geen schadelijke stoffen en werkt brandvertragend, vanwege de soda die het in zich heeft.

Omdat de jutezakken meestal éénmalig gebruikt worden, als verpakkingsmateriaal, zijn ze de ideale grondstof om te recycleren en er rollen en platen isolatie uit te maken; van afval naar degelijk isolatiemateriaal dus.

Het materiaal is zeer makkelijk verwerkbaar en is naast vochtregulerend, ook schimmelresistent. Daarnaast houdt het overmatige warmte buiten en bevat het geen voedingsstoffen die knaagdieren en insecten aantrekken.

Thermo Jute is een isolatiemateriaal dat zowel voor het dak, de muren als de vloer gebruikt kan worden. Het verwerkt proper en zonder al teveel stof en doorstaat vanwege zijn sterke samenstelling de tand des tijds.

Het materiaal is verkrijgbaar op rol, of in plaatvorm in diverse diktes en wordt enkel voor binnen-isolatie gebruikt, waar het tussen platen in een vorm verwerkt wordt.

Niet onbelangrijk om weten is, dat het materiaal ook composteerbaar is.

Meer weten?

http://www.biobasedbouwen.nl/producten/thermo-natur-isolatiemateriaal/

Nog een nieuw isolatiemateriaal is Métisse-isolatie.

Deze ecologische isolatie is gemaakt van oude kleding, waarvan 85% uit gerecycleerde textielvezels bestaat en de overschot uit polyester.

Ze wordt vooral gebruikt als akoestisch materiaal, daar waar geluid gedempt moet worden, maar ook als dak- gevel en vloerisolatie is het zeer geschikt, om onder andere de warmte buiten te houden in de zomer en het tijdens de wintermaanden lekker warm te houden binnen.

Ook dit materiaal is verkrijgbaar op rol en in plaatvorm, in diverse diktes.

Omdat het een soepel en natuurlijk materiaal is, kan het makkelijk en zonder enig gevaar voor de gezondheid verwerkt worden en hoef je zelfs geen speciale mondmaskers en handschoenen te gebruiken.

Métisse is een sterk, doch licht materiaal, dat zich makkelijk laat snijden en behandeld is tegen schimmels en insecten.

Meer weten?

http://www.biobasedbouwen.nl/producten/metisse-isolatie-gerecycled-textiel/

Opmerking plaatsen