Renoveren is een woord dat hier regelmatig over de tong rolt, maar benoveren hadden we tot voor kort nog niet gehoord en toch is het de nieuwste trend op bouwvlak.

Benoveren is het nieuwe renoveren, met nog meer aandacht en focus op energie besparen. Daarbij zal vooral de isolatie van oudere woningen aangepakt worden, tot ze ook de norm van een nieuwbouwwoning halen. Uiteraard komt dit alle oudere woningen ten goede, met het oog op een eventuele verkoop later en natuurlijk, een lagere energiefactuur.

Renoveren, geen probleem?

Soms wel, want renoveren kost geld, vaak veel geld. Maar ook daar wordt met het nieuwe ‘benoveertraject’ een mouw aangepast. Want reeds vanaf drie renoveer-investeringen, heb je recht op extra subsidies, die het verbouwproces iets makkelijker en aantrekkelijker maken.

En, of je nu benoveert om je huis comfortabeler te maken en je energiefactuur lager, of om een opbrengsteigendom te verfraaien voor een betere verkoop, of je gewoon mee wilt werken aan een beter milieu, zelfs met een beperkt budget? Benoveren is voor iedereen een interessante kaart.

benoveren

Hoe benoveer je doelgericht in vijf eenvoudige stappen?

1)Werk van boven naar beneden. De meeste energie verlies je via het dak. De beste manier om op korte tijd energie te besparen, is door het dak goed te isoleren.

2)Vervolgens kijk je hoe je de muren extra kunt isoleren (spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie, binnenmuurisolatie).

3)Ramen en deuren die ouder zijn dan 10 jaar, hebben wellicht geen goede sluiting meer, of laten veel warmte buiten. Hoogrendementsglas bijvoorbeeld kan dit probleem oplossen.

4)Beschikt je woning over een kelder? Dan is het aan te raden om je vloer te isoleren, om warmteverlies langs onder te vermijden.

5)Tot slot is het belangrijk, om je toestellen na te kijken en eventueel te vervangen door energiezuinigere exemplaren. Daarnaast kan je ook zelf heel wat doen om energie te besparen. Denk maar aan zuinigere led-verlichting, elektrische kachels vervangen, enzovoort…

Een leuke manier om te benoveren, als je bijvoorbeeld in een appartementsgebouw of in een woonwijk woont, is het “samen” benoveren. Hierbij kan je in groep bepaalde zaken laten uitvoeren en een zogezegde “burenpremie” aanvragen. Op die manier verbouw je in groep onder leiding van een benovatiecoach en bespaar je samen op je energiefactuur.

benoveren

Wil je veel meer weten over “benoveren”?

Ga dan snel naar:

www.eandis.be/benoveren

 

Comments are closed.