De oven is een veelgebruikt item in de keuken, maar na een tijdje kan hij ook flink vuil worden. Er bestaan heel wat ovenreinigers op de markt die afdoend werken, maar daarentegen niet zo goed zijn voor het milieu. Daarnaast is het reinigen van de oven een hele klus en iets dat vaak bewust vergeten wordt, waardoor er vreemde geuren optreden tijdens het bakproces, van aangebrande etensresten die achtergebleven zijn tijdens de vorige bereide maaltijd.

Maar steeds meer brengen fabrikanten een oplossing voor een vervelend probleem en zo werden de zelfreinigende ovens geboren.

Diverse keukenmerken zoals AEG, Siemens, Bosch, Gaggenau… hebben het zelfreinigende systeem ontdekt.

Dit innovatieve systeem genaamd pyrolyse, is dan ook baanbrekend voor de keukenmarkt.

Hoe werkt het?

Een oven met pyrolyse (Grieks voor: verbranden met vuur), heeft een zelfstandig reinigingsproces (dat met één druk op de knop gestart wordt), waarbij de oven verwarmd wordt tot een temperatuur van 500 graden Celsius. Tijdens dit proces dat volledig vergrendeld wordt uitgevoerd, worden alle aangebrande etensresten als het ware verpulverd tot as; deze as kan je nadien gewoon netjes opvegen en klaar!

Geen urenlang schrobben meer met bijtende producten; pyrolyse klaart de klus voor jou.

Het reinigingsproces kan een aantal uren duren, maar je kan het proces programmeren, waardoor je bijvoorbeeld ’s nachts de reiniging uitvoert, waarna je enkel nog ’s morgens de resten opruimt en je de oven opnieuw kunt gebruiken voor ovenverse broodjes.

Dankzij de speciale filter of katalysator, verloopt het reinigingsproces zonder vervelende geurtjes door de vrijgekomen rook en verbrandingslucht en het proces stopt automatisch als alle resten opgebrand zijn. En er komen geen chemische reinigingsmiddelen aan te pas die het milieu belasten.

Siemens heeft als leuke extra een EcoClean katalyse, die ervoor zorgt dat de binnenkant van de oven minder snel vuil wordt, door vuil en vet tijdens het bakproces reeds te absorberen via de speciale wand en ze te verbranden, waardoor de reiniging minder tijd in beslag neemt, hetgeen energie bespaart.

Even in het kort:

De pyrolyse oven

*Maakt zichtzelf schoon

*Is gebruiksvriendelijk

*Reinigt grondiger dan met de hand schoonmaken.

Nadeel:

*De oven verbruikt energie tijdens het reinigingsproces

*Een fornuis of oven met pyrolyse is duurder in aankoop

*Kiezen voor een model met filter of katalysator, om rook- en geurhinder te vermijden.

 

Meer weten?

http://www.keukenervaringen.nl/siemens-activeclean-pyrolyse-oven-maakt-zichzelf-schoon/

http://www.magnetronoven.nl/bakpedia/pyrolyse-zelfreinigende-oven/

 

Comments are closed.