Vetplantjes zie je overal en ze zijn er in alle kleuren en vormen. Ze zijn super schattig en heel gemakkelijk in gebruik, want een vetplantje gaat niet snel dood. Maar toch komt het soms voor dat er wel vetplantjes doodgaan, maar dat je zelf niet weet hoe dit juist komt.

Hieronder kan je enkele redenen terugvinden die een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn waarom jouw vetplantjes doodgaan.

De pot is te klein

Een kleine pot met zo’n schattig vetplantje is heel leuk, maar je vetplant moet ook wel ruimte hebben. In principe moet de diepte van de pot twee keer zo diep zijn als de wortels van de plant en de breedte moet driemaal zo breed zijn. Hou hier dus rekening mee .

Potje heeft geen afvoer

Zoals hierboven ook al meegedeeld: een vetplant is echt leuk en lief en we hebben de neiging om de potjes ook zo te kiezen, maar als de pot geen afvoer heeft, zullen ze niet gezond groeien. Je moet de vetplanten in een pot zetten waarin gaten voorzien zodat het water gemakkelijk kan weglopen.

Het kan hierbij helpen om een nylonkous over de gaten te hangen, om te voorkomen dat het vuil ook wegloopt.

Te veel water

De reden waarom vetplanten zo gemakkelijk zijn is omdat ze niet veel water nodig hebben om te groeien. Geef hem dus zeker niet te veel water, want dit zorgt ervoor dat hij heel snel zal doodgaan. Het is beter om de bodem te besproeien met wat water dan hem direct water te geven.

Ze hebben het koud

Vetplanten zijn eigenlijk planten die houden van de warmte, dus als ze te koud staan, kan het ook zijn dat ze daarom sterven. Zet ze dus zeker niet op een te koude plaats om ze in leven te houden.

Te veel zonlicht

Planten die te veel zonlicht krijgen, worden bruin en verdrogen. Dit is ook zo met de vetplantjes. Hou ze dus zeker goed in het oog en zie dat ze niet te lang in de zon staan. Er zijn natuurlijk wel varianten die dit oké vinden.

Verpotten

Als je vetplant al enkele maanden in dezelfde pot staat en lijkt te bloeien, dan verpot je ze best om ze goed te helpen groeien. Daardoor hebben ze meer ruimte en wordt het niet rot.

Als je trouwens heel leuke vetplantjes wilt zien, neem dan zeker eens een kijkje op onderstaande Instagram pagina. Hier staan echt héle leuke vetplantjes bij.

Opmerking plaatsen