Een parketvloer is voor velen een meerwaarde in de woning. Niet enkel straalt hij een authentieke charme uit, hij vraagt ook weinig dagelijks onderhoud.

Soms heb je het geluk om een parketvloer te ontdekken onder een vloerbedekking bij de aankoop van een oude woning. Vooraleer je hem in al zijn glorie kan blootleggen, vraagt dit type vloer toch het nodige renovatiewerk, maar ook een nieuw parket, moet je na jaren dienst een welverdiende opschoonbeurt geven.

Voorbereidend werk

*Neem je parketvloer onder de loep

Vooraleer je aan de renovatie begint, controleer je hoe gezond je vloer is. Zitten er planken los? Of zijn er planken bij die gebarsten of verschoven zijn? Is het hout nog in goede staat? (aantasting door ongedierte of insecten) of zijn er andere beschadigingen?

Breng de problemen in kaart en tracht ze zoveel mogelijk op te lossen (vervang of bevestig slechte of loszittende planken), voor je aan het renoveren begint.

*Zorg ervoor dat de ruimte waarin de vloer zich bevindt, helemaal vrij gemaakt wordt.

Omdat je tijdens het renoveren aan de slag gaat met een schuurmachine, is het van het grootste belang dat de ruimte stofdicht gemaakt wordt. Zelfs als je met een afzuigsysteem werkt, komt er nog best veel stof vrij; stof dat zich in no time verplaatst naar andere woonruimtes. Voorzie dus een goede afdichting (kleef kieren van deuren goed toe) en dek grote meubelstukken die je niet kan verplaatsen goed af.

Aan het werk

*Schuren

Voorzie voor dit werk twee soorten schuurmachines; een bandschuurmachine en een kantschuurmachine.

De bandschuurmachine gebruik je voor de grote oppervlakken en de kantschuurmachine komt daar waar de bandschuurmachine niet kan komen (moeilijk bereikbare plaatsen). Je kan deze apparaten huren in speciaalzaken of in bepaalde doe het zelfzaken.

Met deze twee apparaten verwijder je oude vlekken en bovenste afwerkingslaag. (bv. oude vernislagen of beschermende was).

Het beste schuur je mee in de richting van de nerf en niet in tegengestelde richting.

Het schuurproces verloopt in drie fasen:

-schuur eerst met een grove korrel, om overbodige lagen te verwijderen, gevolgd door een middelgrove korrel om beschermlagen te verwijderen en eindig met een fijne korrel om de vloer voor te bereiden op de nieuwe afwerkingslaag.

Zorg er zeker voor dat je na elke schuurbeurt het stof wegneemt van de vloer; gebruik best een oude stofzuiger en werk af met een vochtige doek.

*Als je eventuele gaten en kieren hebt opgemerkt tussen de planken, dan is dit het moment om ze te dichten. Neem hiervoor een olie of hars (te krijgen in de houthandel) die je vermengd hebt met afval van het schuren. Dit mengsel zorgt ervoor dat je een soort pasta krijgt die je in de kieren en gaten kan duwen. Als alles gedicht is en opgedroogd, schuur je het geheel nog eens lichtjes na.

*Om de parketvloer af te werken, kan je hem oliën, vernissen of boenwassen. Zorg ervoor dat de vloer volledig stofvrij gemaakt is. (stofzuigen en dweilen met vochtige doek)

-Olie wordt het vaakst gebruikt, is gebruiksvriendelijk en geeft de meest natuurlijke look.

Breng twee lagen aan in tussenpozen van 36 uur.

-Kies je voor vernis (aan te raden in ruimtes waar veel passage is, of waar een hogere vochtigheid is, zoals keukens en badkamers), dan moet je beseffen dat een vernislaag niets aan het toeval overlaat. Elke schuurfout wordt erdoor benadrukt. Een vakman weet hiermee wel raad.

-Gaat je voorkeur uit naar boenwassen, dan geef je je parketvloer een degelijke voeding en bescherming, maar let wel: boenwas is minder vlekbestand, dus is het minder aan te raden in de keuken bijvoorbeeld. Gebruik boenwas beter in de slaapkamers en eventueel woonkamer.

Een boenwaslaag breng je aan in tussenpozen van 8 uur. (2 lagen is voldoende)

*Breng de afwerkingslaag aan in diagonale richting (van hoek naar hoek); op die manier zet je jezelf niet vast in de kamer en kan je steeds door de deur naar buiten.

Kan je niet goed overweg met een schuurmachine? Roep dan deskundige hulp in of gebruik een zware schuurmachine die mooi ter plaatse blijft.

Gereedschappen die je eventueel nodig kan hebben bij deze klus:

 • Parketschuurmachine
 • Boenmachine
 • Verfkwast
 • Hamer
 • Drevel
 • Bezem
 • Mondmasker
 • Dweil
 • Verfroller
 • Stofzuiger
 • Zachte keerborstel

Mogelijke materialen:

 • Parketreiniger
 • Parketvernis
 • Poriënvuller (sealer)
 • Primer
 • Deurmat
 • Doek
 • Beschermviltjes

Behandel je parketvloer met zorg, om te vermijden dat je deze klus te vaak moet uitvoeren.

Bronnen:

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloeren/parket/parket-renoveren-en-onderhouden/

http://www.habitos.be/nl/interieur/handleiding-een-oude-parketvloer-renoveren-9605/

Opmerking plaatsen