Heb je toevallig een oude woning gekocht, maar heb je nog niet de middelen om het hele huis op te knappen, dan kan je met heel eenvoudige oplossingen, je oude woning toch een bijzonder tintje geven.

In dat geval kan je kiezen voor een bepaald thema waarrond je wilt werken en alles daaraan aanpassen. Of je werkt met een kleurenschema en past alle losse accessoires aan in bijpassende tinten enzovoort.

Dat idee werkt uiteraard voor plafonds en muren en alle losstaande zaken, maar wat met bijvoorbeeld de keuken?

Als je een oude melamine keuken getroffen hebt, is het vaak niet zo eenvoudig om daar een geheel nieuwe look aan te geven ; een idee is het om de keukenkasten een totaal nieuwe kleur te geven met een verf voor kunststof, maar wij vonden het volgende voorbeeld ook best leuk.

Hou je van de retrolook en de bijhorende snoepjeskleuren? Dan is dit echt iets voor jou!

Breng retro in de keuken met plasticfolie en ga decennia terug in de tijd, met deze originele make over!

Wat heb je allemaal nodig?

-Rollen plasticfolie in een retrojasje (ga niet voor de huis- tuin en keukenfolie die je in doe het zelfzaken vindt, maar snuister rond op het internet en ga voor een echte retroprint). Het leukste is als je met twee verschillende prints werkt in kleurtjes die leuk combineren en waaraan je ook je andere keukenaccessoires kan aanpassen.

Als je dit doet, kan je het beter ineens goed doen, want anders wordt het gewoon een kakafonie van kleuren en prints en dan is het harde werk misschien voor niks geweest. (Flying Tiger heeft heel vaak wel aparte spulletjes, of kijk eens op de site van Kitsch kitchen).

*Tip: vooraleer je de folie bestelt, is het aangeraden je totale oppervlakte op te meten en bestel royaal! Want ongetwijfeld loopt er iets niet zoals je het wilt en moet je misschien een kastje opnieuw doen ; je wilt dan wel voldoende reservefolie hebben natuurlijk. (misschien kan je op bepaalde sites de overschot wel terug omruilen)

Werkwijze om je keukenkastjes te beplakken met folie:

– Schroef de scharnieren los.

– Verwijder de kastdeurtjes.

– Verwijder de handgrepen.

Nu heb je een mooi effen vlak om op te werken. Het is veel makkelijker om even de tijd te nemen om alles te demonteren, dan het is om rond de obstakels heen te werken.

– Haal de lades eruit en verwijder ook hiervan de handgrepen.

– Maak (indien mogelijk) de ladefronten los.

– Ontvet de deurtjes en fronten grondig. (dit is nodig om ervoor te zorgen dat de folie goed kleeft)

– Bepaal of je alleen de voorkant van een laag folie wil voorzien of dat je het ook om de randen omvouwt. Indien dit laatste, moet je extra stukken meeknippen om aan de achterkant van de lades en kastjes te plakken.

Het voordeel hiervan is, dat de hoeken niet los kunnen komen, na veelvuldig gebruik.

– Markeer aan de achterkant van het folie waar je moet knippen ; ook hier geldt: beter teveel dan te weinig (dit kun je later weer wegsnijden).

Markeer ook de plek op lade of kastje waar je begint met plakken (indien aan de achterkant).

– Trek aan het begin het beschermlaagje een klein stukje weg. Plaats de folie op de markeerstreep en plak het begin goed vast.

-Trek stukje voor stukje het beschermlaagje onder de rol vandaan en wrijf de folie vast. Gebruik daarvoor een spatel (bijvoorbeeld een behangspatel, of de achterzijde van een ijskrabber wil ook nog eens werken) Of misschien verkoopt men daar waar je de folie kocht wel een handig middel om ervoor te zorgen dat je de folie mooi kan effenen.

Het voordeel als je met printjes werkt:

Het hoeft niet helemaal perfect te zijn, zolang je maar zorgt dat de printen zelf mooi overeenkomen.

-Doe op die manier verder tot alle kastjes en lades een folielaagje hebben.

Als je met verschillende prints werkt, kan je misschien op voorhand de combinatie uitleggen op een tekening van de keuken. Zo kan je zien of de combinatie werkt of niet en wat je kan veranderen aan de opstelling.

Veel succes!!

Bron: http://www.haremaristeit.nl/diy-keukenkastjes-pimpen-met-plakfolie-2/

Comments are closed.