Het is er de tijd nog niet voor, maar iedereen heeft weleens schelpjes geraapt op het strand. Het is vaak de favoriete bezigheid van jong en oud bij een wandeling aan zee. Het strand ligt dan ook vol met lege schelpen, die af en aan worden gevoerd met de getijden. Maar wist je dat deze schelpen ook ingezet kunnen worden in de woningbouw?

Schelpen hebben namelijk een hoge vochtopnemende waarde, waardoor ze ideaal zijn om ondervloeren en kruipruimtes in gebouwen te isoleren.

KOUDE EN VOCHT IN DE WONING

Opstijgend vocht dat vanuit de grond onze woning binnenkomt via vloeren en muren, zorgt voor een ongezond binnenklimaat. De meeste ondergronden zijn voorzien van zand, maar zand trekt net water aan, waardoor we last krijgen van vochtige muren en tegelijkertijd ook een koud binnenklimaat. Het moet niet gezegd, dat dit geen ideale leefomgeving is, wanneer we het huis moeten delen met schimmels, zwammen huisstofmijt enzovoort…

EEN NATUURLIJKE BARRIERE TEGEN VOCHT

Schelpen, in tegenstelling tot zand, trekken geen vocht aan en ze laten het niet door, waardoor ze eigenlijk een natuurlijke barrière vormen tegen opstijgend vocht. Zelfs een kruipruimte die gedeeltelijk in het water ligt, zal door middel van schelpen isolatie geholpen worden en een drogere ruimte worden. Let wel, bij oudere huizen ligt de kruipruimte vaak helemaal onder water en dan zullen de schelpen hun werk niet kunnen doen. Het zit namelijk zo, dat schelpen een beetje water, perfect kunnen bedekken maar het is niet zo dat ze al het water gaan opslorpen. Hou daar dus rekening mee, als je voor deze oplossing kiest. Voor nieuwbouwprojecten is het wel een ideale oplossing om van bij het begin een droge bodem te creëren.

DUURZAME OPLOSSING

Het werken met schelpen isolatie is een duurzame oplossing, omdat schelpen een natuurlijk materiaal is; schelpen vindt men met duizenden in de bodem van de zee en worden steeds opnieuw aangemaakt en er mag ook maar zoveel gerooid worden dan er bijkomt, dus de natuur wordt hier zeker gerespecteerd en de oude schelpen krijgen een nuttige, nieuwe bestemming als duurzame isolatie.

ALLEEN MAAR VOORDELEN

Behalve dan het ene element dat we hierboven aanhaalden, heeft het isoleren met schelpen alleen maar voordelen. Zo zijn ze:

Zeer duurzaam, omdat de werking blijft (ze neemt niet af met de jaren) en ze kunnen ingezet worden in diverse omstandigheden en bij verschillende ondergronden.

Doordat schelpen een natuurlijke barrière vormen tegen opstijgend vocht, krijg je geen vervelende problemen in de woning, maar een droog, zuiver en gezond binnenklimaat, dankzij een droge fundering.

Daarenboven zijn schelpen een sterk materiaal, dat niet onderhevig is aan externe omstandigheden, waardoor ze steeds intact blijven en er is geen enkel brandgevaar aan verbonden.

Je hebt best veel schelpen nodig om een isolerende functie te genereren, maar voldoende aangebracht, krijg je wel een dekkende en stabiele onderlaag, die levenslang meegaat.

De schelpen isolatie kan overal ingezet worden waar opstijgend vocht een probleem kan vormen, van kruipruimte tot vloer en ondergronden.

Wil je nog meer weten over schelpen isolatie?

https://www.schelpen.be/

Opmerking plaatsen