Je woning isoleren is van groot belang en een van deze redenen is zeker het financiële plaatje, want een goed geïsoleerde woning zal minder energie verbruiken wat dus minder zal kosten. Je kan jouw woning op verschillende soorten manieren isoleren; denk maar aan vloerisolatie, dakisolatie, glasisolatie, etc. Vandaag nemen wij de spouwmuurisolatie even onder de loep.

Wat is spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd. De open ruimte tussen de beide muren wordt de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft ook een isolerende functie. Voor extra warmte-isolatie kan in de spouw isolatiemateriaal zijn aangebracht, spouwmuurisolatie.

Wat zijn de voordelen ?

Spouwmuurisolatie brengt verschillende voordelen met zich mee.

Minder warmteverliezen en dus lagere energiekosten
Heel veel van onze warmte gaat via de muren verloren (dit komt neer op ongeveer een 15%). Wanneer je jouw spouwmuur gaat isoleren, zal er dus minder warmte verloren gaan en zal jouw energiefactuur dus heel wat lager zijn. 

Daarnaast is het ook beter voor het milieu. Doordat jouw energiebehoefte daalt wil dit dus ook zeggen dat je minder fossiele brandstoffen zal nodig hebben.

Mindering van geluidshinder. Afhankelijk van het gekozen materiaal voor de spouwmuurisolatie verbeter je ook de geluidsisolatie van je woning. De spouwmuur isoleren met glaswolvlokken is bijvoorbeeld een goede keuze als je geluiden van buitenaf wil weren.

Soorten materialen

Zoals hierboven al duidelijk wordt is het dus ook belangrijk dat je rekening houdt met het soort materiaal. De verschillende materialen hebben namelijk verschillende isolatiewaarden en kwaliteiten. Hieronder kan je er alvast enkele terugvinden.

 • Glas- en steenwol
  Deze isolatiematerialen zijn het goedkoopste en bestaan uit vezels gemaakt van glas of gemaakt van steen. Deze materialen kunnen vaak alleen in bredere en schone spouwen worden aangebracht. Het grote voordeel van glas- en steenwol is dat ze naast isolerend ook geluidsdempend en brandwerend zijn. Dat betekent dat je de veiligheid van je woning verbetert en als je bijvoorbeeld aan een grote weg of school woont de geluiden van buiten beter tegen kunt houden. Glas- en steenwol isoleren vaak minder goed dan de andere materialen.
 • Isolatiekorrels:  Dit zijn kleine bolletjes die zijn gemaakt van piepschuim en gevuld met stilstaande lucht. Deze kunnen nog in de smalste spouw worden aangebracht, zijn waterafstotend en zullen niet of nauwelijks vergaan. De isolatiewaarde is ook beter dan van glas- of steenwol, maar hiervoor betaal je automatisch wel meer.
 • PUR-schuim: PUR-schuim is samen met aminotherm de duurste optie die je hebt, maar dit materiaal heeft een aantal extra voordelen. Omdat het in een vloeibare staat wordt aangebracht en vervolgens ter plekke uitzet is het een uitstekende oplossing voor doorslaand vocht. De isolatiewaarde van PUR-schuim is erg goed, maar erg milieuvriendelijk is het helaas niet.
 • Aminotherm: Aminotherm wordt met een injecteerpistool de muur ingespoten en lijkt het isolatiemateriaal erg veel op scheerschuim. Net als PUR-schuim vult het alle hoeken van de spouw en droogt het redelijk snel op. Omdat alle ruimtes zonder problemen gedicht worden heeft aminotherm dus een erg hoge isolatiewaarde.

Premie

Het voordeel is dat er tegenwoordig door de overheid heel wat premies voorzien worden voor werken die aan onze woningen uitgevoerd worden en ook het isoleren is sinds 2020 aantrekkelijk gemaakt en zo bestaat er nu dus ook een premie spouwmuurisolatie.

Waar dient men rekening mee te houden?

 • De dakisolatienorm schrijft voor dat tegen 2020 elke woning in Vlaanderen dakisolatie of zoldervloerisolatie moet hebben.
 • Spouwmuurisolatie alleen uitgevoerd en gefactureerd mag worden door een aannemer die staat op de lijst met installateurs die werken volgens STS 71.1. De vakman moet een verklaring uitreiken dat hij werkt conform de eisen van de Technische Specificatie STS 71.1..
 • Ook voor hoogrendementsglas kan een premie aangevraagd worden. Beglazing van veranda’s komt niet in aanmerking. De werken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer.
 • Er bestaan federale regelingen maar ook lokale premieregelingen (vanuit jouw gemeente).
 • Er zijn altijd voorwaarden waar je aan moet voldoen bij het plaatsen van isolatie.

Als je van plan bent om een nieuw aangekochte woning of jouw huidige woning te isoleren, zorg dan dat je op voorhand steeds goed ingelicht bent over de kostprijs en dergelijke. Je kan deze isolatie als je handig aangelegd bent zelf regelen, maar wanneer je van plan bent om dit uit te spenderen , bekijk je zelf best even de spouwisolatiebedrijven even na.

Opmerking plaatsen