Heb je een nieuwe woning ingericht en heb je gekozen voor vloerverwarming? Dan vraag je je misschien af, wat de invloed van het leggen van tapijt is op de warmteregeling en of er oplossingen voor bestaan.

Vloerverwarming is in principe te combineren met elk type vloerbedekking, maar doe dit niet lukraak. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Tapijt werkt sowieso isolerend ; met andere woorden : het effect van de vloerverwarming wordt verminderd. Als je een vloerbedekking kiest, ga dan voor een type dat de warmte langzaam doorlaat.

Er zal vaak het advies gegeven worden om enkel vloerverwarming te combineren met een volledig gelijmde tapijtvloer.

Ook de rugzijde van het tapijt zal invloed hebben. Dit kan je in principe wel allemaal vinden op het label bij het tapijt.

Als een tapijt wordt geplaatst op een vloer met vloerverwarming, dan moet het tapijt voldoen aan bepaalde isolatie-eisen. Zo moet de warmtedoorlaatweerstand minder zijn dan 0.17 m2 K/W.

Sommige tapijten kunnen statischer worden in combinatie met vloerverwarming. Er bestaat gelukkig wel de optie om een verwarmingsfolie onder deze tapijten te plaatsen. Deze folie kan wel schadelijk zijn voor mensen die gevoelig zijn aan stralingen of bepaalde elektrische apparaten, dus laat u zeker op voorhand voldoende informeren.

Het is de bedoeling dat vloerverwarming in combinatie wordt gebruikt met tapijten die de warmte voldoende doorlaten. Geweven of geknoopte tapijten laten voldoende warmte door. Is de rug van het tapijt afgesloten? Dan zal deze de warmte echter opnieuw tegenhouden.

TIP :  Een op jute geweven tapijt is zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming !

*Tapijten in combinatie met een ander type vloer en vloerverwarming:

Tapijten op houten vloeren leggen is helaas niet mogelijk. Vloerverwarming heeft het met hout al een beetje moeilijker; maar door er een tapijt op te leggen wordt het veel warmer onder dat tapijt waardoor het temperatuurverschil in de houten vloer de vloer weleens zou durven kromtrekken.

Een tapijt op een laminaat vloer kan, maar is meestal niet aangeraden. Doordat het een composietmateriaal is kan het de warmte niet altijd even goed afvoeren.

Tegels of stenen vloeren zijn het best te combineren met tapijten. De vloeren zijn immers goed rekbaar en zullen door zo’n klein tapijt geen scheurtjes gaan vertonen.

Meer weten?

http://vloerbekleding.net/soorten/tapijten/vloerverwarming-tapijt.html#.VxovaY9OKM8

http://www.vloerverwarming-info.be/vloerverwarming-onder-tapijt.html

Comments are closed.