We gaan terug naar de natuur, zoveel is zeker. Steeds meer worden natuurlijke producten gebruikt in onze manier van bouwen en we zijn ons bewust van het belang van ecologie en duurzaamheid in onze maatschappij, niet enkel voor onszelf maar ook voor de toekomstige generaties. Dat heeft ervoor gezorgd dat we steeds bewuster kiezen voor bouwmaterialen die het milieu geen verder geweld aandoen.

Maar ook in ons interieur is er een verschuiving merkbaar naar meer natuurlijke en aardse producten, die de natuur naar binnen brengen.

Voor 2017 zien we dat terracotta en kurk twee materialen zijn die we steeds meer te zien krijgen in interieur en decoratie. En waar het vroeger enkel de kleur of de substantie was, wordt dit nu ook in vaste voorwerpen gegoten.

terracotta-bloempot-600x401

Terracotta is een keramisch materiaal (klei), dat ongeglazuurd gebakken wordt bij een temperatuur van 1100°C. We kennen het vooral als vloerbedekking, vanwege zijn hoge duurzaamheid.

Vaak zijn tegels in terracotta ambachtelijk vervaardigd, wat het tot een uniek product maakt, vrij van toxische stoffen en niet elektrostatisch. Als tegel zal terracotta meer en meer gebruikt worden in alle ruimtes van de woning, ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Daarnaast zal terracotta ook in decoratie een belangrijke plaats innemen; terracotta potten zullen dus niet enkel het buitenterras sieren, maar ook de binnenruimtes opfleuren met hun aardse kleuren. En in combinatie met veel groene planten ben je helemaal mee met de trendkleuren voor 2017, want ook groen in al zijn varianten maakt zijn opmars.

kurk

Wat betreft materiaalkeuze, is ook kurk aan een mooie klim bezig naar onze wooninrichting. Kurk, dat vervaardigd wordt uit de schors van de kurkeik, bestaat als sinds mensenheugenis en werd reeds door de Grieken en de Romeinen toegepast in gebruiksvoorwerpen. Als materiaal staat het dan ook bekend om zijn milieuvriendelijkheid, duurzaamheid en recycleerbaarheid.

Wij kennen kurk vooral in de vorm van vloer- en wandpanelen, maar ook daar komt volgend jaar verandering in. Sierkurk, dat bestaat uit geheel onbewerkte stukken kurkschors en decoratiekurk uit licht bewerkte kurkschors, zal dan steeds meer in de handel te vinden zijn in de vorm van hippe decoratieve voorwerpen.

Zo zal je kurk tegenkomen in tal van handige gebruiksvoorwerpen, zoals vazen, bloempotten, wanddecoratie, maar ook in kleinere accessoires zoals kadertjes, theelichthouders, onderzetters…

Daarnaast zullen zitelementen en tafeltjes in kurk je interieur een natuurlijke en ietwat ruwe uitstraling geven en laat dat nu net de woontrend van volgend jaar zijn.

Wil je graag de allernieuwste trends volgen op decoratievlak? Dan moet je zeker een element van terracotta of kurk aan je interieur toevoegen en geen nood als je denkt dat dit niet thuishoort in jouw woonstijl, want zowel terracotta als kurk blenden perfect in elke woonstijl en interieur, vanwege hun natuurlijk karakter.

Wij zijn alvast fan en jij?

Bron: http://www.demakelaarvantwente.nl/14-924b-96/nieuws/friday-free-de-woontrends-van-2017-whats-hot

Opmerking plaatsen