Nu de winter nog in het land is, staat de plantverzorging in de tuin op een laag pitje. Daarom zijn we sneller geneigd om een kamerplant aan te schaffen, om toch het broodnodige groen in huis te hebben. Daarnaast is het ook gewoon dé trend van dit jaar om groene planten in huis te hebben.

Wat je vooral moet weten vooraleer je ook een prachtige kamerplant in huis haalt is, dat wanneer je geen groene vingers hebt en je zelden of nooit thuis bent, je kamerplant het wellicht niet zal overleven.
Kamerplanten vragen, nog meer dan andere planten, de juiste verzorging en standplaats, willen ze een lang leven beschoren zijn.
Als je denkt dat je die verzorging niet kunt verschaffen, kan je beter voor een nep-exemplaar kiezen, dan voor een levende plant.

kamerplanten

Het aanschaffen van enkele groene planten loont echter de moeite; ze frissen niet enkel het interieur op, maar geven ook extra zuurstof af, halen schadelijke stoffen uit de atmosfeer en dragen bij tot een meer optimistische kijk op het leven. Het is bewezen dat mensen die steeds temidden van planten vertoeven, zich gewoon beter in hun vel voelen.

De zoektocht begint bij het vinden van de juiste plant voor jou, maar ook voor de verschillende ruimtes in huis.
Zo moet je er rekening mee houden, dat je geen planten aanschaft die elke dag verzorging nodig hebben, als je een drukbezette job hebt. Kies dan voor planten die amper verzorging nodig hebben, zoals onder andere de sanseveria.

Wil je graag de badkamer sieren met een groene plant? Schaf dan een tropische plant aan die goed tegen vochtige lucht kan. Een varen, bamboe, aloë vera en palm, zijn bijvoorbeeld goede badkamerplanten, tenminste, als ze voldoende natuurlijk licht krijgen.

Een slaapkamer is niet meteen de eerste plaats waaraan je denkt, om planten te zetten, maar ook daar dragen ze bij tot een betere luchtkwaliteit. Een graslelie of lepelplant zijn bijzonder luchtzuiverend en kunnen tegen een ietwat lagere temperatuur; sterk geurende planten worden eerder afgeraden in de slaapkamer.

Heel vaak zien we dat mensen in hun woonruimte gaan voor veel en nog meer planten. Hoewel het heel decoratief kan zijn om je eigen kleine oerwoud te creëren, hou er bij de aanschaf van de planten wel rekening mee, dat een kleine plant ooit groot wordt en de ruimte die je ter beschikking hebt, misschien wel te klein kan worden. Trouwens, een te grote plant in een te kleine ruimte, zal het sowieso minder goed doen. Niet elke plant is geschikt voor elke ruimte, hoe mooi ze ook mag zijn.

planten interieur

Niet getreurd: zelfs als je geen geschikte plant vindt voor jouw specifieke ruimte, kan je nog steeds opteren voor vetplanten en cactussen; ze zijn nog steeds in trek en vragen zo goed als geen onderhoud, maar voorzie wel een aangepaste pot, want ook deze groene vrienden willen graag uitgroeien tot een mooie plant.

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om je planten de juiste verorging te geven, maar waarom gaan ze dan zo snel dood?

Wellicht heb je ofwel de verkeerde plant voor de verkeerde ruimte (zie boven), of staat je plant op de verkeerde plaats. Een plant vraagt natuurlijk licht, de één al wat meer dan de ander. Kan je geen licht voorzien, dan is de kans klein dat je een mooie plant krijgt. Ben je op zoek naar een plant voor donkere ruimtes? Vermeld dit dan specifiek bij de aanschaf; op die manier kan men je toch een een plant aanbevelen die heel weinig licht vraagt, hetgeen de kansen toch een beetje vergroot.

Daarnaast zijn er planten die een bepaalde grondsoort vragen om goed te floreren. Niet elke potgrond is geschikt voor elke plant. Misschien moet je nog extra voeding toevoegen, of een mineralenextract enzovoort.
Maar ook de kwaliteit van het water kan ervoor zorgen dat planten zich niet goed voelen, net als te droge lucht, verwarming, schimmels enzovoort. Zo kan je aan je plant zien dat ze te warm staat onder andere, wanneer haar bladeren dor worden.

Meestal vragen kamerplanten naast regelmatig water, niet zo heel veel verzorging in deze periode van het jaar, maar vanaf de lente, moet je toch ook af en toe extra voeding voorzien, aangepast aan het type plant. In de groeiperiode kan je af en toe een scheutje vloeibare meststof toevoegen, om je planten nog beter te verzorgen. Let er hierbij op dat wanneer je een plant verpot in een andere pot, je een tweetal maanden moet wachten vooraleer je de plant bemest.

Plant wateren

Ook een plant houdt van structuur; daarom is het beter om je planten op dezelfde tijdstippen water te geven, hoe raar dit ook mag klinken. Meestal voel je op de duur ook wel aan wanneer je planten water nodig hebben, wanneer je regelmatig aan de grond voelt; let hierbij op het feit dat “te” nooit goed is (te droog, te nat).

Kortom, planten verdienen een goede verzorging en zijn er niet enkel voor ons plezier, maar het is een feit dat je wel veel meer en langer plezier zult hebben van een goed verzorgd exemplaar…

planten woning

Meer weten over tips voor een goede verzorging?

Bron: www.elho.nl/408490/insiratie/kamerplanten-verzorgen-hoe-doe-ik-dat.html

Comments are closed.