Kleine ruimtes vragen soms om een in het oog springend detail om helemaal tot hun recht te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld de hal of de badkamer, die best een pittig detail kunnen gebruiken om het geheel af te maken.

Een nieuwe, hippe vloer kan die ruimtes een complete make over geven in een catchy thema.

Victoriaanse tegels zijn zo’n blikvangers. Ze bestaan voornamelijk uit vier kleinere tegels die samen één patroon vormen. Dit patroon komt diverse keren terug in de ruimte ; het geeft een kamer onmiddellijk een uitgesproken karakter.

Omdat de patronen meestal vrij druk ogen, zijn de tegels minder geschikt om toe te passen in grotere ruimtes ; dit zou een eerder chaotische aanblik geven. Maar in kleinere kamertjes kan het perfect.

In een kleine ruimte is het best leuk om zelf aan de slag te gaan. Een vloertje van beperkte oppervlakte is eigenlijk niet zo’n moeilijke klus met onderstaand stappenplan.

Wat heb je nodig voor deze klus?

  • Super tegellijm
  • Tegelsnijder
  • Waterpas
  • Rolmaat
  • Lijmkam
  • Vloertegel victorian patroon
  • Vloertegel victorian zwart
  • Rasterpapier en voegkruisjes

Stappenplan Victoriaanse tegel leggen:

Stap 1

Zorg ervoor dat je ondergrond egaal is. Gebruik bijvoorbeeld multiplexplaten die je in de ondervloer schroeft. Deze maken de ondergrond helemaal vlak en waterpas. Is de vloer niet helemaal recht, maar wil je je vloer wel betegelen? Kies dan voor een kleinere tegel; dan is de kans op scheuren een stuk kleiner. Smeer de vloer in met voorstrijk zodat de lijm later beter hecht.

 Stap 2

Bij elke klus is het belangrijk dat je alles goed uitmeet zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij deze klus is dat nog eens extra noodzakelijk; je wilt natuurlijk niet midden in je klus op een half patroon uitkomen. Dat zou zonde zijn!

Bepaal dus eerst goed de maten van je tegel, meet vervolgens de vloer op en bereken met behulp van een rasterpapier precies hoe je uit gaat komen. Het makkelijkste is om je tegels ook vanuit het midden op de vloer uit te leggen. Teken de vakken vervolgens op de grond en de tegels over.

Stap 3

Om de zwarte tegels op maat te snijden, kun je een watergekoelde tegelsnijder gebruiken. Maak een stapel tegels per keer op maat. Dit scheelt heel wat werk.

Stap 4

Tijd voor de tegellijm.

Maak eerst de lijm aan. Voor het lijmen van de vloer gebruik je best poederlijm. Pastalijm lijkt makkelijker in gebruik omdat je dat meteen op de vloer kunt aanbrengen, maar poederlijm is echter een stuk flexibeler én zuiniger in aankoop.

Breng de lijm dan aan op de vloer. Ga vak voor vak te werk. Gebruik hiervoor een lijmkam van 6mm. Dat is voldoende, aangezien de tegels niet erg grof zijn. Bij een grotere tegel kan je een grotere lijmkam in huis halen. Met behulp van tegelkruisjes voorkom je dat de tegels gaan verschuiven en dat de voegen ongelijk worden.

 Stap 5

Als de tegels op hun plek liggen en goed vastzitten, kan er worden gevoegd. Het is het mooiste om de kleur van de voeg aan te passen aan de kleur van de tegel. Onmisbaar bij het voegen zijn een troffel, een emmer en een spons, een inwasspaan en natuurlijk je voegmateriaal.

Voeg je voegmateriaal toe aan, om te beginnen, een klein laagje water in de emmer. Hoeveel voegsel  je nodig hebt voor je vloer of wand heeft natuurlijk alles te maken met de oppervlakte van je tegels, de voegbreedte, de tegelmaat en de tegeldikte.

Voor grotere wand- of vloertegels moet je denken aan ongeveer een halve kilo per m2. Voor kleinere tegeltjes kan dit zelfs een kilo voegmateriaal per m2 zijn.

Klaar!

Bron: https://www.praxis.nl/klusadvies/victoriaanse-tegel

Opmerking plaatsen