Nare geurtjes in huis komen wel vaker voor. Denk daarbij niet enkel aan een toiletbezoek, maar ook kookluchtjes, afvoergeuren en geuren van etenswaren enzovoort. Vooral als het weer beter en warmer wordt, worden ruimtes gevoeliger voor luchtjes die we liever kwijt dan rijk zijn. Maar hoe kom je op een makkelijke manier af van die storende geuren?

Onderstaande lijst pakt de meest gekende vieze luchtjes aan, op een natuurlijke manier, die het milieu niet aantast.

Onaangename kookluchtjes:

Die verwijder je best met azijn. Breng wat azijn aan de kook ; terwijl de azijn verdampt, haalt hij tegelijkertijd de vieze geuren mee uit de lucht. Je kan ook rechtstreeks een theelepeltje azijn op een warme kookplaat laten vallen om luchtjes weg te halen.

Ken je ook die nare vislucht die achterblijft na het bereiden ervan? En ruik je die ook nog na op bestek en servies? Daar kan een combinatie van citroenzuur en azijn uitkomst bieden, of geef het bestek een scrub met een weinig koffiedik ; ook dat is een efficiënt middeltje om geuren te verwijderen.

Afvoer geuren:

Een echte plaag is het. Word het weer wat wisselvalliger, krijg je onvermijdelijk een nare afvoergeur in de neus ; dat in combinatie met vuil water en toevallige resten van etenswaren die aan de wanden kleven, geeft dat een uiterst onaangename geursensatie. Een heel efficiënte manier om de afvoer te ontdoen van die stank, kan je best door soda in de afvoer te strooien die je nadien met warm water wegspoelt ; niet enkel helpt het tegen de geur, maar het is ook een prima middel tegen verstopping.

Koelkastgeuren:

De koelkast is een verzameling van verschillende geuren. Fruit, groenten, vleeswaren enzovoort, geven elk hun specifieke geur af, hetgeen heel hinderlijk kan worden, als je de koelkastdeur opent. Denk maar aan de geur van sterke Franse kazen. Zelfs door een folie heen, blijf je de geur ruiken. Probeer het volgende handige en simpele trucje om nare luchtjes uit de koelkast te verwijderen.

Plaats een halve appel in de koelkast. Die zal de luchtjes absorberen, net als onder meer natriumbicarbonaat, koffieprut, een vanillestokje of bakpoeder. Wel 1x per week vervangen voor een goed resultaat.

Uiteraard blijft het prioriteit om de koelkast regelmatig te reinigen met een sopje van milde zeep en een tikkeltje azijn.

Sigarettengeur:

Vele mensen weren tegenwoordig sigaretten uit hun leven of uit hun woning, maar af en toe gebeurt het dat sigaretten buiten de deur houden niet mogelijk is en dan blijf je vaak achter met een nare geur in huis, als je gasten de deur uit zijn. Het beste is om onmiddellijk de ruimte goed te luchten. Daarnaast kan je ook hier een schaaltje met azijn zetten en dit gewoon een nachtje laten staan tot de geur geabsorbeerd is.

Tapijten en stoffen kan je behandelen met een mix van water en azijn.

En dan last but not least… toiletluchtjes:

De meesten onder ons gebruiken wellicht een spray om de nare geurtjes te verdrijven, maar het kan veel simpeler en milieuvriendelijker, door gewoonweg een lucifer aan te steken, of een brandende kaars in het toilet te zetten. Zij halen de nare geur uit de lucht.

Geniet van een (vieze) geurvrij huis!

Meer lezen?

http://www.oudewijsheden.nl/vieze-geur-verwijderen-en-voorkomen/

Comments are closed.