De juiste vloer kiezen in je woning hangt van verschillende factoren af. Zo is er onder andere de woonstijl; heb je een moderne woonstijl? Dan kan je perfect een polyurethaan of epoxy vloer laten plaatsen. Daarnaast ga je aan de hand van enkele persoonlijke factoren, zoals beloopbaarheid, onderhoud, krasvastheid enzovoort, jouw keuze bepalen. Zowel een vloer in polyurethaan als epoxy, zien er beiden heel strak uit. Ze zijn allebei naadloos, wat ook het ruimtegevoel in de kamer aanmerkelijk vergroot.

Toch wordt epoxy vooral toegepast in industriële gebouwen en minder in private woningen.

Epoxy is vooral sterk, vloeistofdicht en bestand tegen zuren en chemicaliën. Vandaar het gebruik in industrie gebouwen. Het nadeel van epoxy is dan weer dat het makkelijker scheurtjes vertoont, omdat het materiaal minder flexibel is.

Voordeel is dan wel dat epoxy in heel wat kleuren en afwerkingen verkrijgbaar is, in tegenstelling tot polyurethaan.

Beiden zijn dan weer super hygiënisch en makkelijk proper te maken, maar enkel de polyurethaan vloer is geschikt voor vloerverwarming. Een epoxy vloer kan je dan weer perfect gebruiken in de garage waar hij de geschikte kandidaat is om vuil en vet op te vangen.

Voor persoonlijk gebruik en in leefruimtes waar toch meer comfort verwacht wordt, is het meer aangewezen om te kiezen voor polyurethaan, dat in de loop van de jaren geëvolueerd is van industriële gietvloer naar gietvloer voor moderne interieurs.

Eens gelegd, heb je jaren geniet van je vloer, maar hou er wel rekening mee, dat het gieten van de vloer een weekje ongeveer in beslag neemt. De vloer wordt namelijk in verschillende lagen gegoten, gaande van de grondlaag, tot het inwerken van voldoende elasticiteit en stevigheid en  de toplaag die het uitzicht van de vloer bepaalt. Hou dit in gedachten als je een renovatie wilt doen van je oude vloer.

Zoals gezegd, hebben zowel epoxy als polyurethaan een uitgebreid kleurenschema (epoxy nog net iets meer) en je kan kiezen voor een matte en een glanzende afwerking.

Een groot voordeel is dat beide materialen, maar vooral polyurethaan (vanwege zijn flexibiliteit), over diverse bestaande ondergronden geplaatst kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld een polyurethaan vloer gieten over een bestaande houten vloer. Epoxy kan dan de neiging hebben te gaan scheuren.

Een groot verschil tussen epoxy en polyurethaan echter, is het geluidsniveau. Epoxy zal eerder het geluid versterken als je eroverheen loopt, terwijl polyurethaan geluiddempend werkt. Klein nadeel is dan weer wel, dat deze vloer iets minder krasvast is.

Voor mensen met huidallergieën zijn beide vloeren zeer geschikt.

Over het algemeen hangt aan het gieten van een polyurethaan vloer een duurder prijskaartje, maar de andere voordelen, werken dit nadeel dan weer weg, omdat de vloer ook duurzamer is. Vergelijk de prijs met de aankoop van een kwaliteitsvolle tegelvloer.

 

Om te reinigen, heb je heel weinig nodig. Gewoon een zachte bezem, swiffer of stofzuiger met zachte borstels is voldoende voor dagelijks onderhoud en een sopje met een zacht reinigingsmiddel voldoet voor de natte kuis. De vloer verdraagt niet teveel water, dat kan leiden tot de vorming van kalkvlekken. Gewoon een dweiltje erdoorheen en je vloer ziet er weer als nieuw uit.

Let hierbij wel op dat je geen zand meeneemt in je dweil, want zand zorgt voor krassen; gebruik ook steeds viltjes onder meubelen bij het verschuiven.

 

Bron:

http://www.interieurdesigner.be/bouwen-verbouwen/detail/polyurethaan-vloer

https://www.gietvloeren-expert.be/epoxyvloeren

Comments are closed.