Veel mensen maken de overstap naar een meer duurzame manier van bouwen en verbouwen. Eén van de werkzaamheden die uitgevoerd worden bij de afwerking, is het kiezen van de juiste verf. Vaak hadden we daarbij niet echt de keuze tussen natuurlijke verf en de gewone klassieke verven, maar tegenwoordig bestaan er al heel wat alternatieven voor de traditionele verven.

Toch is het ook hier nog even uitkijken, welke soort verf men dan kiest, want biologisch is daarom nog niet natuurlijk. Een kleine opheldering van de verschillende mogelijkheden.

DE KLASSIEKERS

Voor diegenen die toch liever de klassieke oplossing kiezen: deze verven hebben allemaal een chemische samenstelling, dit op basis van water of solvent en bevatten tal van oplosmiddelen, pigmenten, additieven en bindmiddelen en sommige van die verven worden verdund met terpentine (synthetische verven). Je hoort al aan de naam van de ingrediënten, dat hier weinig natuurlijke producten aan te pas komen.

MILIEUVRIENDELIJK EN DUURZAAM

Ook al denken we bij bovenstaande benamingen dat we een natuurlijke verf in handen hebben, zijn de richtlijnen voor dit type verven nog niet streng genoeg, waardoor er wel rekening wordt gehouden met de verwerking van, en de uitwerking die verven hebben op de omgeving, maar die verven niettegenstaande nog steeds petrochemische bestanddelen kunnen bevatten, zoals latex, acryl of vinyl. Let dus op als je op een label milieuvriendelijk of duurzaam ziet staan.

BIOLOGISCHE VERVEN

Biologische verven hebben een bio-basis. Met andere woorden de basis ingrediënten zijn afkomstig uit plantaardige of dierlijke bestanddelen, waarbij de focus gelegd wordt op de plantaardige oorsprong. Maar niettemin de schijnbaar natuurlijke samenstelling op basis van natuurlijke oliehoudende gewassen, kunnen ook deze verven nog een chemische eindbehandeling ondergaan, waardoor ze opnieuw hun natuurlijke karakter verliezen. Deze verven zijn dan uiteraard al veel beter voor de mens en zijn omgeving, dan de echte klassiekers.

ECOLOGISCHE EN NATUURLIJKE VERVEN

Deze verven staan het dichtst bij de natuur als men mag verwachten, waarbij zowel het verwerkingsproces als het eindresultaat het behoud van de natuur tot doel hebben. De bindmiddelen bestaan hier uit natuurlijke oliën en harsen, de verdunner wordt geleverd door water of natuurlijke olie en de pigmenten gehaald worden uit minerale basis. Maar zelfs hier kunnen in de eindafwerking synthetische producten binnensluipen. (ook wat betreft houdbaarheid van verven en een groter kleurenaanbod, is men vaak genoodzaakt om minder natuurlijke bestanddelen toe te voegen).

CONCLUSIE

De conclusie van deze vergelijking is, dat men al een hele weg heeft afgelegd om de overstap van de klassieke verven naar de natuurlijke verven te versoepelen en dat er steeds meer ecologische alternatieven op de markt zijn, om onze leefomgeving te beschermen. Zoals we weten, zijn synthetische samenstellingen schadelijk voor iedereen, omdat ze ons grondwater besmetten en zijn ze irriterend voor mensen met allergieën. Enkel om deze redenen, is de overstap naar natuurlijke verven een goede stap.

Toch moet het gezegd, dat je woorden zoals biologisch en duurzaam met een korrel zout moet nemen en duidelijk de bestanddelen moet weten, vooraleer je begint te verven. Best is het om een kenner in handen te nemen die je perfect kan zeggen, welke verven natuurlijke verven zijn. Het loont dus zeker de moeite om deze inspanning te doen, voor een betere en gezondere toekomst.

Bron: http://ecomat.be/kennisbank/detail/verf-en-natuurverf

Opmerking plaatsen