Vandaag wordt er opnieuw vaker rekening gehouden of worden er nieuwe oplossingen gezocht voor ouders die ouder worden en moeilijker of niet meer zelfstandig kunnen alleen wonen of zorg nodig hebben. Een rusthuis is niet altijd (de beste) oplossing en soms willen kinderen hun ouders toch nog dichtbij houden voor moest er iets zijn.

Met het drukke leven dat wij vandaag leven: werk, kinderen, quality time, hobby’s en dergelijke is het ook niet altijd mogelijk om op bezoek te gaan. Ouders die hulp nodig krijgen echt mee in huis nemen is zeker ook geen oplossing om de vrede te bewaren.

Daarom zie je vaker de mantelzorgwoning voorbijkomen: een ‘woning’ in de tuin voor jouw ouders of voor mensen waar je zorg voor draagt.

Er zijn al heel wat bedrijven die hier op inspelen zoals bijvoorbeeld Gadero. Bij hun kun je bijvoorbeeld prefab houten huizen zelf in elkaar bouwen.

Vergunningsvrij

Een mantelzorgwoning mag u tegenwoordig vergunningsvrij geplaatst worden in jouw tuin zolang je natuurlijk mantelzorg verleent. Wel dien je te voldoen aan de bouwbesluit regels van jouw gemeente. Zodra u de mantelzorgwoning niet meer gebruikt dien je zaken zoals een toilet, keuken en badkamer te verwijderen. Het bewonen is dan niet meer toegestaan. Je hoeft de woning niet te slopen na gebruik. U kunt deze dan namelijk gebruiken als hobbyruimte, theehuis, opslagruimte of kantoor.

Realisaties

Als je even rondkijkt op internet kan je heel wat voorbeelden terugvinden van mensen die echt in een mantelzorgwoning wonen. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat dit best een goede oplossing kan zijn!