Een kat in huis hebben is leuk en waarschijnlijk zijn er veel van ons die inderdaad een kat in huis hebben. Daar komt natuurlijk ook wel wat bij kijken en er kunnen soms ook wel problemen voorvallen zoals bijvoorbeeld een kat die naast de kattenbak plast.

Het is een probleem dat vaker voorkomt dan je denkt. Katten zijn van ‘nature’ zindelijk. Katten willen instinctief hun uitwerpselen begraven, om zo niet op te vallen voor andere roofdieren. Daarom is een kattenbak zo aantrekkelijk voor hen. Wanneer een kat dus ‘plots’ niet meer zindelijk is, wijst dat op een onderliggend probleem.

Urineren of sproeien?

De eerste vraag die we ons moeten stellen: gaat het om sproeien (markeren) of gewoon plassen? Wat is het verschil:

 • Sproeien:
  • Rechtopstaand
  • Urine wordt meestal zo hoog mogelijk gericht (bv tegen muur of ander voorwerp)
  • Staart trilt
 • Plassen:
  • Zittend
  • Is zoals kat zijn behoefte zou doen op de kattenbak

Wanneer een kat effectief sproeit, is de oorzaak meestal gekoppeld aan een kat die de behoefte heeft om ‘zijn’ territorium af te bakenen. Het zou kunnen dat deze katten niet gecastreerd zijn. Maar dat is zeker geen vereiste! Ook katers die gecastreerd zijn en kattinnen kunnen sproeien!

Het ‘gewone’ plassen naast de bak kan tal van redenen hebben. We bespreken er hieronder enkelen.

Een (smerig) toilet

Maak je regelmatig (minstens elke dag) de kattenbak vrij van uitwerpselen? Katten zijn van nature heel schone dieren. Net zoals wij hebben ze dus graag een proper toilet. Heb je meerdere katten? Voorzie minstens (maar liever nog 1 extra) 1 kattenbak voor elke kat.

Wat is het optimale kattentoilet:

 • Vrij van uitwerpselen
 • Groot genoeg (kies altijd voor het grootste formaat kattenbak)
 • Op een rustige plek
 • Fijn kattenzand (katten verkiezen het liefst het fijnste niet-geparfumeerd zand, zoals wit zand)
 • Zonder obstakels (bijvoorbeeld geen deurtje)
 • Keuze (meerdere kattenbakken)
 • Makkelijke toegang
 • Verspreid en niet in de buurt van eten of drinken

Is er een dokter in de zaal?

Wanneer je kat naast de kattenbak plast, is dat soms het gevolg van een medische oorzaak. Maak een afspraak bij je dierenarts en laat je kat onderzoeken. Het zou kunnen dat ze een blaasontsteking  heeft. En dat is niet alleen erg pijnlijk maar kan uiteindelijk ook levensbedreigend worden.

Stresskip

Stress is vaak de grote boosdoener bij onzindelijkheid. Echter is ‘stress’ een héél erg ruim begrip. Katten willen voorspelbaarheid en zo weinig mogelijk veranderingen in hun omgeving. Kijk dus of er recent iets veranderd is. Is er een nieuw gezinslid bijgekomen? Ben je van kattenzand veranderd? Is je kat vaak alleen thuis? Hier kan de hulp van een kattengedragstherapeut bij helpen.

De vicieuze cirkel van blaasontsteking en een stressblaas

De kracht van herhaling

Wanneer een kat té lang naast de bak plast, kan dit aangeleerd gedrag worden. Ook wanneer de oorzaak is weggenomen (bijvoorbeeld: de pijnlijke blaasontsteking is genezen) zal de kat het aangeleerd gedrag (buiten de kattenbak urineren) tóch nog uitvoeren. Om dit gedragspatroon te doorbreken roep je best de hulp in van een kattengedragstherapeut.

Een onbereikbare bak

Klinkt logisch dat de kattenbak steeds toegankelijk moet zijn, toch? Vaak wordt een kattenbak uit het zicht en liefst zo ver mogelijk in een hoekje of andere kamer weggestopt. En dat is aannemelijk. Kattenbakken zijn nu eenmaal niet echt het decoratiestuk dat je in je leefruimte wil hebben. Maar de toegang wordt hierdoor wel een pak verminderd. En ook al lijkt de ene route naar de kattenbak vrij, soms is dat voor de kat niet altijd zo. Denk maar een hond of andere kat die het gangpad naar de kattenbak blokkeert.

Belangrijk!

Deed je kat zijn behoefte naast de bak? Maak die plek dan zeker schoon met een enzymatisch biologisch product (bijvoorbeeld Biotex Blauw). Dit product breekt de stoffen af die de urine heeft achtergelaten. Wij kunnen dat niet waarnemen, maar katten wel. Kuis je de urine niet op met een enzymatisch product? Dan kan het zijn dat je kat hier opnieuw gaat urineren.

Opmerking plaatsen