Je kent het wel, je wilt een goed boek lezen, maar net dan is heel het gezin samen in de woonkamer en wordt er duchtig heen en weer gekakeld. Een plaatsje versieren in de zetel lijkt een verre droom en je ziet je leesuurtje al in duigen vallen.

Toch kan je op een makkelijke manier, een aangenaam leeshoekje creëren, dat helemaal van jou is en waar je niet gestoord wordt en je in alle rust kunt genieten van jouw boek en alle technologie rondom je even kunt uitschakelen.

LEESHOEKJES ZIJN DE NIEUWE TREND

Met de opkomst van TV, gaming, social media, smart phones en zoveel meer, die zoveel van onze aandacht vergen en deze afleiden van rustig ontspannen, zien we een trend opduiken, waarbij sociaal contact en relax tijd geherwaardeerd wordt. Zo zien we in de hedendaagse interieurs steeds meer aparte hoekjes verschijnen, die naar eigen smaak kunnen ingericht worden. Eén ervan is het leeshoekje.

Dat een leeshoekje helemaal geen grote ruimte vraagt, bewijzen volgende tips, waarbij je op een simpele en plaatsbesparende manier een me-time hoekje kunt inrichten.

CENTRAAL PUNT: DE LEESSTOEL

Het belangrijkste element in een leeshoek, is uiteraard de zitplaats. Een makkelijke zetel, waar je lekker kunt achteruit leunen is een must.

Focus daarbij op een zetel of stoel die je het zitcomfort biedt dat je nodig hebt (uittesten is de boodschap) en vergeet uiteraard ook het esthetisch aspect niet, want je zal hier ettelijke uren doorbrengen, het beste is dan ook dat je echt aangetrokken wordt tot je zithoekje.

GENIETEN ALLEEN OF MET TWEE?

Bepaal op voorhand of dit enkel jouw hoekje wordt, of dat je de ruimte zult delen met andere gezinsleden of met je partner. Dat zal uiteindelijk wel de keuze van inrichten bepalen. Je zal dan op zoek moeten naar een zitgedeelte dat voor iedereen toegankelijk is. Kies daarbij ook het voornaamste thema van je zithoekje; hier gaat het om een leeshoekje, maar je kan ook gewoon een intiem hoekje inrichten om even te relaxen en op adem te komen. Jouw thema bepaalt de aankleding.

INGEKADERD IN HET INTERIEUR

Een leeshoekje hoeft niet echt te blenden met de rest van het interieur, maar het is wel fijn als er enkele kleuren en materialen terugkomen, om er toch één geheel van te maken. Stijlen die helemaal clashen is natuurlijk uit den boze.

OPGERUIMD STAAT NETJES

Om te vermijden dat je leeshoekje binnen de kortste keren een echte warboel wordt, moet je de nodige opbergruimte voorzien. Een degelijk boekenrek (als je hiervoor de ruimte hebt natuurlijk), of enkele handige boekenleggers (waarbij je ruimte bespaart) zijn de basis van je leeshoek. Ze moeten ook zodanig gepositioneerd worden, dat je er geen hinder van ondervindt en dat je nog voldoende ruimte overhoudt voor de leesstoel. De manier hoe je de basis aankleedt, bepaalt de totale look en sfeer van je leeshoekje. Kies ook enkele boeken met mooie kaften om centraal te zetten; het geeft onmiddellijk een stijlvolle uitstraling aan je hoekje.

EEN VLOERKLEEDJE OM JOUW RUIMTE AF TE BAKENEN

Misschien heb je niet de luxe om een aparte leeshoek te maken, maar moet je iets voorzien in de woonkamer, slaapkamer of keuken. Dan komen vloerkleedjes handig van pas. Een goed gekozen vloerkleed, kan een ruimte verdelen in verschillende kamertjes. Plaats het vloerkleed onder de leesstoel/tafel combinatie en je hebt onmiddellijk een aparte ruimte in de ruimte gecreëerd. Dit is een praktische oplossing voor kleinere appartementen, die niet altijd over aparte kamers beschikken. Zorg ervoor dat de kleuren van het vloerkleed niet schreeuwerig zijn; het mag je in geen geval afleiden van een ontspannende leesbeurt.

DE JUISTE VERLICHTING, DE JUISTE SFEER

Het spreekt voor zich dat als je ’s avonds wilt lezen, je een degelijke leesverlichting nodig hebt om je ogen niet te vermoeien en je focus op het boek te kunnen houden. Tegelijkertijd mag het niet te fel zijn, waardoor het een grotere alertheid en stress teweegbrengt. Verplaatsbare lichtelementen zijn altijd een voordeel, omdat je ze mee kunt verplaatsen met jouw favoriete leespositie. Een buigbare staanlamp is nog een handig feature, omdat ze meer of minder focus kan leggen op een bepaald leesgedeelte. Houd er vooral rekening mee, dat leesverlichting subtiel moet zijn en eigenlijk niet mag opvallen; ze is dan ook vooral functioneel bedoeld.

MAAK ER EEN ECHTE THUIS VAN

Een leeshoekje is een hoekje om te ontspannen; je moet er heen getrokken worden. Met andere woorden: het moet vooral uitnodigend zijn en dat kan je bereiken met de nodige details die ervoor zorgen dat je graag in deze ruimte vertoeft.

Een mooie groene plant kan een centraal punt zijn, omdat groen altijd werkt. En ze geeft ook zuurstof af aan de ruimte, wat alleen maar meegenomen is.

Mooie kussens met zachte structuren brengen het geheel samen en zorgen voor de cosy look.

Om af te sluiten een handig bijzettafeltje, want zelfs een boekenwurm moet af toe een natje en een droogje hebben en dat verdient ook een plaatsje; nadien kan je het ook gewoon gebruiken om je boek achter te laten voor de volgende leessessie.

Voeg tenslotte nog enkele leuke theelichthoudertjes toe en je leeshoekje is helemaal af!

Bron:https://www.independent.ie/life/home-garden/interiors/five-things-you-need-to-create-the-perfect-reading-corner-36627231.html

Opmerking plaatsen