Tegenwoordig leven we allemaal op een heel snel tempo. We moeten precies meer doen op korte tijd en we geraken precies nooit niet rond. Daarbij komt nog eens de sleur van het leven: wassen, koken, naar de winkel gaan,.. Er soms hebben we daar ook gewoon genoeg van.

Het kan helpen om jouw leven wat meer te ‘automatiseren’ waardoor je het gemakkelijker kan hebben. Hieronder kan je alvast tips om jouw leven te automatiseren terugvinden.

Weekplanning + voorbereiding eten

Dit kan enorm helpen. Je zit niet meer elke dag naar de winkel te rijden om kleine boodschappen bij elkaar te sprokkelen om die avond een maaltijd in elkaar te steken. Maak bijvoorbeeld elke zondag een planning voor de komende week met wat je welke dag gaat eten.

Probeer boodschappen ook zoveel mogelijk in 1 keer mee te nemen. Als je weet wat je de komende week gaat eten, is het dus ook gemakkelijker om ineens de nodige ingrediënten mee te nemen. Zo hoef je in de week maar gewoon de maaltijden te koken.

Voor jouw week te plannen, kan je onze weekplanner altijd downloaden en gebruiken.

Naar de winkel gaan

Zoals hierboven al vemeld kan het helpen om alles op voorhand al te plannen en maar 1 keer naar de winkel te gaan. Om het nog makkelijker te maken, kan je ook gewoon online bestellen en jouw bestelling gaan ophalen. Dit kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk bij Delhaize of Colruyt.

Systeem voor taken en poetsen

Maak een systeem op om jouw huishouden rond te krijgen. Ook hierbij: eens gepland is het veel gemakkelijker. Kies dus een dag en koppel daar een bepaalde taak aan. Maandag zou bijvoorbeeld wasdag kunnen zijn , dinsdag de dag dat je alles stofzuigt, etc.

Betrek iedereen!

Zorg dat iedereen weet wat hij/zij moet doen en betrek dus jouw kinderen mee in het huishouden. Zo zijn ze niet constant op de tv of al de andere ‘kaskes’ gefocust, maar kunnen ze ook effectief hun handen uit de mouwen steken. Dit is trouwens ook erg goed voor hun ontwikkeling.

Laat dus elk kind elke dag minstens 1 taak uitvoeren. Dit kan je zelf bepalen afhankelijk van de leeftijd. Je kan hier ook een beloningssysteem aan koppelen en per activiteit punten aankoppelen. Na zoveel punten , krijgen ze dan bijvoorbeeld iets extra of mogen ze langer opblijven. Koppel er iets leuk aan !

Samen opruimen

Iedereen van een gezin maakt altijd wel een beetje rommel, maar samen vormt dit een grote rommel. Maak een 7 minuten opruimmoment met het hele gezin. Dit kan je doen na het eten. start met het opruimen van de tafel, de keuken , de woonkamer en zorg dat alles proper is. Daardoor ben jij in de avond niet nog bezig met opruimen en zal het dus ook al gemoedelijker zijn.

Heb je zelf bepaalde systemen in het leven geroepen die echt super werken? Deel ze dan zeker met ons!

Opmerking plaatsen