Ja, je hoort het goed. Holistisch tuinieren zit in de lift. De holistische manier van leven beperkt zich niet langer tot onze innerlijke wereld, maar strekt zich nu ook uit naar onze omgeving.

Het verzorgen van lichaam en geest staat niet enkel in contact met het zelf, maar ook met de omgeving waarin we dagelijks leven.

We weten al dat tuinieren een therapie is die helpt om zowel lichamelijk als geestelijk te helen en nu kunnen we ook onze tuin en buitenruimte zo aanpassen dat ons hele zelf positief geprikkeld wordt.

DE 5 ZINTUIGEN

Een multi-zintuiglijke tuin bestaat uit elementen die ons zicht, gehoor, geur, smaak en gevoel prikkelen.

Meestal beperken wij ons in het aanplanten of inrichten van de buitenruimte tot de factor zicht, omdat dat het eerste is dat opvalt, als je in een tuin wandelt. Op die manier worden onze andere zintuigen een beetje verwaarloosd, terwijl ook zij het verdienen om verwend te worden, om zo onze persoon in zijn totaliteit te helen en de verbinding tussen lichaam en geest tot stand te brengen.

VERGEET DESIGN, GA VOOR LEVENSZIN EN BEWUSTZIJN

Vaak wordt er heel wat tijd besteed aan het ontwerp van een tuin, dat voornamelijk gericht is op het inpassen van de tuin in het omliggende landschap. Maar niet altijd geeft die tuin jou de voldoening die je zoekt in het leven. Die voldoening is voor iedereen anders en is gebaseerd op je eigen levenservaring. Net daarom is het zo belangrijk om van de tuin, jouw tuin te maken.

OP HET EERSTE ZICHT

Het eerste element in de tuin is het visuele. Ga hierbij op zoek naar bloemen en planten, maar ook tuindecoratie, die helemaal bij jou passen. Kleur is het eerste wat opvalt in de tuin, dus kijk wat jouw favoriete kleuren zijn en ga hiermee combinaties maken, die heel het jaar door jouw tuin sieren. Op die manier is er altijd iets nieuws te beleven in jouw tuintje. Bedenk een thema voor de tuin waar jij jezelf in terugvindt en kies de planten en decoratie in functie daarvan. Dit kan gaan van minimalistisch sereen om een meditatieplek te creëren, tot specifieke kleuren die je helemaal tot rust brengen enzovoort. Je zal merken dat je sneller geneigd zult zijn om naar buiten te gaan, als je je helemaal thuis voelt.

GELUID IN AL ZIJN FACETTEN

Geluid is een zeer persoonlijk item in de tuin. Sommigen willen bij voorkeur zo weinig mogelijk geluid in de tuin, terwijl anderen niet zonder geluid kunnen.

Als je het geluk hebt echter om op een rustige plek te wonen, kan je optimaal genieten van de natuurlijke geluiden die er in een tuin kunnen zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een tuinpad aanleggen in kiezeltjes, een windvanger ophangen, maar ook een boom met ruisende bladeren planten, helpt om die natuurlijke geluiden te integreren.

Nog een element dat niet mag ontbreken in de 5 elementen tuin, is stromend water. Toegegeven, voor sommigen werkt het, voor anderen niet, maar net daarom is een holistische tuin zo persoonlijk. Als je zelf geluiden toevoegt via ornamenten, kies dan wel voor diegene die een zo natuurlijk mogelijk geluid produceren, dat mooi blendt met de natuur.

GEUREN OM BIJ WEG TE DROMEN

Een zeer belangrijk en vaak vergeten element is geur. Herinner je je dat je als kind je neus tussen de bloemen stak, om hun geur op te snuiven? Vaak vergeten we dit als volwassene, terwijl het heel wat teweeg brengt in je beleving van de tuin en wie je bent als persoon. Daarom is het van het grootste belang om geuren toe te voegen aan je buitenruimte. Ga dus toch maar voor die heerlijk geurende rozenstruik, of de bosjes lavendel.

SMAKEN OM TE PROEVEN

Een kruidentuintje zou in geen enkele tuin mogen ontbreken. Niet enkel is het heerlijk om in de zomermaanden je vlees en groenten te kunnen kruiden met kruiden uit eigen tuin, je kan ook die kruiden nemen die helemaal passen bij jouw levensvisie en je eigen brouwsels maken, of heerlijke theetjes trekken, die je gezondheid ten goede komen. Als je beperkt zit in ruimte, kan je gewoon je kruiden tussen de andere planten zetten, omdat de meesten een aangename bloem of bladvorm hebben, die helemaal blenden met de rest van de tuin.

VOELEN IS LEVEN

Het element voelen, zijn velen van ons helemaal vergeten en niet enkel in de tuin. Toch is dit een onmisbaar element in het leven van een vol bestaan. Waarom anders doe het zo’n deugd als je de hond of kat streelt? Of als je geniet van een deugddoende massage? Omdat het lichaam dan helemaal in voelmodus gaat en dit gevoel uitstraalt naar je geestelijk welzijn.

Ga dus bij jezelf op zoek naar planten die je het gevoel geven dat je ze wilt aanraken en geef ze vast en zeker een plaatsje in de tuin, of kies tuindecoraties die je een knus gevoel geven.

HET LEVEN IN DE TUIN STIMULEREN

Deze laatste is voor velen een must, maar voor anderen not done. Dan hebben we het over het natuurlijke leven in de tuin, zoals insecten, vogels, kleine tuindieren enzovoort. We weten allemaal dat het een noodzaak wordt om dat wildleven te beschermen, om onze eigen toekomst te verzekeren. Als je rekening houdt met bovenstaande elementen, dan zal je geen gebrek hebben aan wildleven en ook dat zorgt voor een extra gewaarwording, die je persoonlijke leven een positieve boost kan geven, wetende dat je iets goed doet voor de natuur en zijn bewoners.

Zo zie je maar, dat er in een holistische tuin heel wat te beleven valt. Het wordt dan ook een leuke zoektocht om jouw buitenruimte helemaal naar jouw persoonlijke smaak en levensvisie in te richten.

Bron: http://www.instructables.com/id/Create-a-Holistic-Garden-Plus-16-Gardening-Tips/

Opmerking plaatsen