Deze week was het weer zo’n dag : Vroeg opstaan (zoals altijd) , brooddoosjes maken, kids klaarmaken en vertrekken naar school. De ochtenden zijn altijd hectisch, en steeds opnieuw stel ik mezelf de vraag: ligt dit aan mij of heeft iedereen met kinderen dit probleem én wat kan ik veranderen om alles vlotter te laten verlopen. Herkenbaar?

En toen kwam ik een artikel tegen over een ‘gemakkelijke ochtend routine’.

Minder stressvol

Zoals hierboven al vermeld: het is altijd redelijk stressvol met kinderen wanneer het school is. Iedereen op tijd klaar krijgen is een hele uitdaging: wanneer de ene zijn schoenen al aan het aandoen is, ben je nog bij de andere haar haar goed aan het leggen of aan het vechten om die boterham binnen te krijgen.

Dat is niet leuk voor jou als mama én ook niet voor de kids, want iedereen is gestresst. Door voorbereid op te staan en een planner bij de hand te hebben, kan al veel helpen. Want daar kan je steeds op terugvallen.

Hierop kan je zaken vermelden zoals wanneer ze gaan zwemmen, zodat je op voorhand de zwemzak al kan klaarmaken.

Routine

Daarnaast heb je een routine of een schema nodig. Net zoals jij jezelf moet klaarmaken, tanden poetsen, eten en moet vertrekken naar werk moet hetzelfde gebeuren met de kids.

Vooral als je nog kleine kinderen hebt doe jij AL het werk. Wees voorbereid op de kleinsten die hun error momentjes krijgen en dat niet alles als gepland zal verlopen, maar hou toch vol en misschien kan volgende routine die we hebben gevonden jou wel helpen.

Sta vroeg op.
Ik sta zelf persoonlijk om 6 uur op en dat is vroeg! Maar het is nodig! Zorg dat je vroeger opstaat dan de kinderen zodat je alvast een tas koffie op je gemak kan drinken en dat je naar de planning kan kijken vooraleer de hel losbarst. 🙂
Daarna kan je de brooddozen ook al klaarmaken voor iedereen , net als fruit nemen of andere dingen die ze mee moeten nemen.

Ook het nemen van de koek en benodigdheden kan je gewoon de avond ervoor al doen, zodat dit jouw ochtendroutine al iets verlicht.

Maak de kinderen wakker en eet mee met de kids

Zorg dat je zelf ook gegeten hebt vooraleer je vertrekt, want dit is vaak iets dat al eens vergeten wordt. Doe dit samen met de kids, zo heb je toch nog even een momentje samen.

Klaarmaken

Maak de kids klaar : tanden poetsen, haren kamen, kledij nemen en aandoen. In het voorbeeld hieronder doen ze dit voor het ontbijt. Ik doe dit na het ontbijt en ik moet zeggen dat dit ook wel goed werkt. Kledij klaarleggen doe ik ook al de avond op voorhand, zodat ik in de ochtend geen outfits meer hoef samen te stellen.

Vertrekken

Tijd om de schoenen aan te doen, boekentassen klaar te nemen en te vertrekken.

Laat jouw kinderen in ieder geval mee helpen! Geef ze ook richting aan zodat zij ook weten waar naartoe en niet doelloos rondlopen.

Uiteraard is elk gezin anders en kan het zijn dat een andere routine werkt. Als je bijvoorbeeld maar 1kind hebt, kan het al veel vlotter verlopen als wanneer je 3 kinderen hebt. En kan het misschien ook zijn dat je niet zo vroeg hoeft op te staan. 🙂