Wie kent het niet…je leven is hectisch; je hebt een drukke job en runt daarnaast een huishouden met kinderen en op de koop toe, tracht je nog al je sociale verplichtingen na te komen, hetgeen weleens tot chaos kan leiden, met als gevolg dat de stress hoog oploopt.

Een aantal zaken, kan er echter voor zorgen dat je met de nodige organisatie, toch een goedlopend huishouden kunt creëren met als doel: stress verminderen

TAKEN VERDELEN

Heel vaak komen de huishoudelijke taken nog steeds voor het grootste deel op de schouders van de vrouw terecht, of op één partner die voornamelijk die taken op zich neemt. Het is dan ook bewezen, dat een correcte verdeling van die taken, op zich al zorgt voor een daling van het stressniveau.

Niet enkel partner, maar ook kinderen kunnen een deel van de taken op zich nemen, aangepast aan hun leeftijd en kunnen; dit zorgt er niet enkel voor dat ze leren zich in te zetten, maar het draagt ook bij tot het vormen van verantwoordelijke volwassenen, die weten dat iedereen bijdraagt aan een goed werkend systeem.

DOORZETTEN IS DE BOODSCHAP

Heel vaak echter neemt één van de partners het op zich, om die taken uit handen van de kinderen te nemen, omdat ze niet correct uitgevoerd worden en omdat het soms gewoon veel sneller gaat als men het zelf doet. Klopt helemaal natuurlijk, maar je innerlijke mens wordt er niet gelukkiger van natuurlijk. Veel beter is het dus, om de uitvoering van de taken te versoepelen (of in elk geval jouw kijk erop), waardoor je niet enkel jouw stressniveau verlaagt, maar ook de anderen in je gezin toestaat om een bijdrage te leveren en hen ook een echte rol in het gezin toestaat. En vooral: hou je aan het afgesproken plan en… Vertrouw!

BELONEN ENKEL ALS HET NODIG IS

Waar het op kinderen en taken aankomt…vaak wordt met een beloning gewerkt; toch is het helemaal niet nodig om voor de meest basic taken beloond te worden. Denk daarbij aan het opmaken van het bed, of het afruimen van hun bord. Beloningen worden enkel belangrijk, als kinderen moeilijkere en uitdagende taken tot een goed einde brengen; dat zijn de taken die ook motiverend kunnen werken voor de toekomst. Maar ook hier zou de beloning in verhouding moeten zijn met de taak.

Kortom, als het op organisatie aankomt, is het belangrijk dat je een beetje perfectionisme inruilt voor een soepele handleiding waaraan iedereen zich houdt.

Nog enkele tips om rommel in huis te vermijden:

-elk item heeft een plaats; zorg er voor dat aan het eind van de dag, dit item zijn plaats dan ook terugvindt. Voor alle andere niet voorbestemde items, kan je een rommelhoekje maken of een rommelkast, waar zich al die kleinere zaken bevinden die anders gewoon rondslingeren.

-sorteer post nog voor je binnenkomt; stel ergens een afvalton op, waar alle niet belangrijke post verzameld wordt.

-maak naast een wel kopen-lijstje, ook een niet-kopen lijstje als je gaat shoppen.

-nog een goede manier om de opstapeling van rommel te vermijden, is door niet alles aan te kopen, maar gewoon te huren; er zijn heel wat zaken die je niet elke dag nodig hebt, die je kunt huren.

 

Geniet van een goed georganiseerd en rommelvrij leven!

Bron: http://www.homelife.com.au/

Opmerking plaatsen