We kennen het allemaal; je komt terug van een heerlijke vakantie van rusten, genieten en relaxen. Dan kom je weer thuis en voor velen wacht onherroepelijk het werk.

Dan kan het weleens gebeuren dat je zen gevoel dat je had op vakantie, even snel weer verdwenen is.

Toch zijn er een aantal handige hulpmiddeltjes, waardoor je net iets langer het vakantiegevoel kunt bewaren en rustig het werktempo kunt hervatten. Hieronder enkele tips om de vakantiemood te behouden:

VOORBEREIDING IS ALLES

Oke, voor dit jaar is het misschien te laat, maar een voorbereid mens is er twee waard, dus vooraleer je volgende keer op vakantie vertrekt, doe je de volgende zaken eerst:

-maak een lijstje met de lopende projecten en prioriteiten, die je eerst aan moet pakken na de vakantie; op die manier kan je geen details vergeten tussen de cocktails door en ben je weer helemaal mee om fris van start te gaan.

-delegeer wat heel dringend is aan een betrouwbare collega; het bespaart je heel wat kopzorgen op de eerste werkdag.

-stel een “op vakantie” e-mail op en laat een berichtje na op je antwoordapparaat; je telefoon en pc  zullen op die manier niet ontploffen van de overload aan klanten die je net nu dringend nodig hebben.

-Plan een gesprek in met je leidinggevende of met je medewerkers, de dag voor je weer aan het werk gaat; zo krijg je een beter overzicht van wat er moet gebeuren.

-Zorg dat je werkplek proper is vooraleer je in vakantie gaat. Er is niks vervelender, dan een rommeltje op je eerste werkdag.

EEN EXTRA DAGJE KAN GEEN KWAAD

Moet je direct na je vakantie weer aan de slag?

Beter is het om jezelf nog één dagje (of meer mag ook) “aanpassing” te gunnen. Gebruik die dag dan ook werkelijk om weer “thuis” te komen. Plan geen buitensporige werkzaamheden op die dag, maar doe het gewoon rustig aan en probeer op die manier terug in de normale routine te komen. Een wasje en een plasje kan, ook boodschappen doen mag erbij, maar ga alsjeblieft het huis niet schilderen, of je hele kast herschikken.

 

AGENDA CHECKEN VOORALEER JE BEGINT

De eerste werkdag kan sowieso al stressvol zijn, maar wanneer je op het laatste nippertje ontdekt, dat je een belangrijke vergadering hebt om negen uur ’s morgens, is het vakantiegevoel snel verdwenen. Je kan dus beter maar je agenda checken voor je begint, om voorbereid te zijn.

 

BLIJF ONDER DE RADAR

Wanneer het je lukt, kan je beter je terugkomst niet uitschreeuwen over het hele bedrijf of je krijgt gegarandeerd een hele waslijst aan to do zaken over je heen. Probeer zeker de eerste dag een beetje onder de radar te leven. Op die manier, heb je rustig de tijd om je mails en berichten te controleren en kan je rustig weer van start gaan.

PLAN GEEN INSPANNDENDE ACTIVITEITEN

Wou je graag een zuiveringskuur doen, om alle vakantiekilootjes te verdrijven? Of wil je zo snel mogelijk een fitnessabonnement aanschaffen? Of terug de fiets op? Wacht dan nog even vooraleer je deze activiteiten aanvangt. Je lichaam heeft tijd nodig om zich weer aan te passen aan gewone voeding en lichaamsbeweging. Daarnaast is er de stress van verschillende tijdzones bijvoorbeeld en de terugreis op zich, waardoor je beter geen extra stress toevoegt. Geef je lichaam en geest tijd om te hergroeperen, vooraleer je ze alweer uitput.

En vooral:

Ga geen extra uren maken, op je eerste werkdag, om het verloren werk in te halen. Je vakantie is een beloning geweest, geen straf…

Bron: https://www.topresume.com/career-advice/10-tips-for-returning-from-vacation-with-minimal-stress

Opmerking plaatsen