We slagen vaak heel wat eten op in onze koelkast en vaak is dit voor sommige dagen, om zo weinig mogelijk boodschappen te gaan doen. Daarbij komt wel kijken dat alles zo lang mogelijk vers moet blijven en dat is niet altijd het geval.

Er zijn verschillende manieren om bepaalde etenswaren op te slaan en wat voor de ene soort werkt, is mogelijk niet op de andere van toepassing. Hieronder kan je alvast 10 tips terugvinden om eten langer vers te houden.

Kaas

Door boter aan de rand van gesneden kaas te smeren, voorkom je dat deze uitdroogt. Deze tip zal je kaas zeker langer bewaren en voorkomt dat je overgebleven kaas weggooit.

Bessen

De oplossing voor bessen die te snel beschimmelen of zacht worden, is door ze af te spoelen met een combinatie van water en azijn voordat ze in de koelkast worden gezet! Meng een deel azijn en tien delen water. Doe de bessen in deze oplossing, draai ze om en spoel ze ermee af. Frambozen gaan tot een week mee en aardbeien tot een paar weken! De azijn smaakt niet sterk omdat hij wordt verdund met meer water.

Salade

Keukenrol is handiger dan je denkt. Door je salade in een kom te doen die bedekt is met keukenpapier en plasticfolie, blijft jouw salade zeker langer vers.

Aardappelen

Hoewel ajuinen best niet in de buurt van aardappelen liggen, liggen appels juist best wel in de buurt. Ze zorgen ervoor dat jouw aardappelen niet ontkiemen en altijd klaar zijn om te koken.

Wil je jouw appels lekker fris hebben, dan kan je ze ook in de koelkast bewaren. Daar blijven ze ook langer vers.

Yoghurt/room

Deze klinkt heel raar, maar het werkt wel. Door het potje met zure room of yoghurt/kwark kuip ondersteboven te draaien, ontstaat een vacuümeffect in het potje. Dit zal de groei van bacteriën vertragen.

Groenten

Heel wat groenten zoals broccoli en selder bijvoorbeeld kan je langer vers houden door ze in aluminiumfolie te wikkelen.

Kruiden

Verse kruiden zijn altijd beter dan gedroogde en met heel het moestuin gebeuren, hebben we vaak ook onze eigen kruiden al staan. En af en toe moet je deze oogsten.

Om te voorkomen dat je kruiden dan uitdrogen, kun je ze onder andere in olijfolie in een ijsblokjesvorm doen en ze vervolgens invriezen. Op deze manier kan je de kruiden klaar houden om te koken in olijfolie. Haal gewoon wat blokjes uit de koelkast als je ze eindelijk gebruikt.

Asperges

Asperges moet je wat behandelen zoals bloemen in een vaas. Je dient alleen de stelen af te snijden, ze in een glazen pot te zetten en die half vullen met water. Dan een plastic zak eroverheen doen en in de koelkast bewaren. Zo blijven ze ongeveer een week lekker knapperig.

Bananen

Bananen hebben de neiging om snel slecht te worden. Als je ze langer wilt bewaren, bedek dan de stengel met aluminiumfolie en bewaar op kamertemperatuur. Je zal zien dat je dankzij deze tip jouw bananen veel langer kan bewaren.

Gember

Gember invriezen is de manier om langer vers te houden. Snijd het in dunne lagen en doe de plakjes in een plastic zak. Plaats het in de vriezer zodat het vers blijft tot het moment dat je het gaat gebruiken.

Opmerking plaatsen