Allemaal hebben we wel schoonmaakazijn in huis, of misschien heb je dit nog niet omdat je niet weet wat je er net mee moet doen.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is niet de azijn die je kent en gebruikt voor jouw salades. Deze wordt gebruikt voor bijvoorbeeld kalkaanslag te verwijderen en of te ontvetten. Het is eigenlijk een van jouw beste vrienden als het op schoonmaken aankomt. 🙂

Hieronder kan je alvast enkele tips terugvinden om schoonmaakazijn voor te gebruiken.

Schoonmaakazijn tips

Sanitair

Een van de zaken waar je deze azijn het beste voor kan gebruiken is voor al jouw sanitair. Heel weinig werk en je laat alle kranen, spoelbakken en toiletten er direct mee blinken.

Als je het in jouw toilet gebruikt en een nachtje laat inwerken, dan kan je de dag erna veel gemakkelijker jouw toilet schoonmaken.

Oven/microgolfoven

Ziet jouw oven of microgolfoven vuil? Zet er dan een schaaltje met schoonmaakazijn in en zet het daarna op de hoogste stand. De aanslag zal oplossen door de stoom en de azijn. Super gemakkelijk om te poetsen dus!

Tuin

Deze heb je misschien nog niet gehoord, maar je kan deze ook gebruiken tegen onkruid in jouw tuin of voor jouw terras (als het betegeld is) of je tuinpad. Het is dus eigenlijk dé perfecte onkruidverdelger.

Hoe gebruik je dit? Doe gewoon een scheut schoonmaakazijn op het onkruid. Het zuur zorgt ervoor dat het onkruid vergaat. Doe dit met een gieter om zo meteen op de juiste plek te besprenkelen.

Zweetvlekken

Vaak komt het voor dat je in witte hemden of t-shirten zweetvlekken hebt en deze kan je moeilijk tot niet wegkrijgen. Gebruik een emmer met heet water en een scheut schoonmaakazijn en laat dit hemd hier een nachtje in weken. Was het daarna gewoon uit zoals normaal en de plekken zullen weg zijn.

Keuken

Naast de oven, werkt schoonmaakazijn ook super voor de afvoerkap, maar ook voor vuile pannen die je niet meer proper krijgt.

Frietgeur

Deze klinkt misschien ook vreemd, maar als je frietjes hebt gebakken dan blijft de frietpot geur nog een tijdje daarna in huis hangen. Veel mensen bakken daarom hun frietjes buiten, maar stel dat je dit niet kunt en toch in huis moet bakken breng dan daarna een pot met water en schoonmaakazijn aan de kook. Zo zou de geur ook moeten verdwijnen.

Wat je zeker NIET mag doen

Gebruik geen schoonmaakazijn op marmeren of granieten werkbladeren zodat het niet aangetast of dof kan worden. Het zuur kan dit effect wel hebben.

Ook bij hardhouten vloeren kan je best geen schoonmaakazijn gebruiken!

Opmerking plaatsen