Jouw wasmachine staat (bijna) dagelijks aan met een portie was, of enkele keren per dag afhankelijk van de grootte van jouw gezin. In ieder geval is een wasmachine daardoor een plaats waar bacteriën zich kunnen vormen, er kunnen slechte geurtjes ontstaan en kalkaanslag is ook een van de gevolgen die bij een wasmachine kunnen voor komen.

Daarom is het belangrijk om jouw wasmachine regelmatig grond schoon te maken. En dat is bij sommige vaak een vraagteken en zeker bij diegene die nog maar net alleen gaan wonen. Daarom kan je hieronder enkele manieren terugvinden om jouw wasmachine op te frissen.

Benodigdheden

  • Spons
  • Azijn
  • Rubberen handschoenen
  • Soda
  • Afwasmiddel

Lees de handleiding van jouw wasmachine voor instructies voor het reinigen; sommige fabrikanten ontmoedigen het gebruik van ontkalkingsproducten in hun machines. In sommige gevallen kan dit jouw garantie ongeldig maken, dus controleer dit voordat je iets doet.

Hoe het wasmiddelbakje schoonmaken?

De lade waarin je het wasmiddel en wasverzachter doet wordt vaak enorm vuil en vettig. Hier vormen zich dus ook snel bacteriën.

Als je start met het schoonmaken van jouw wasmachine, zorg dan dat eerst alle detergent uit de lade is. En haal dan de lade uit de machine (lees de handleiding als je niet weet hoe je deze moet verwijderen).

Laat de lade weken in heet water met afwasmiddel en gebruik een oude tandenborstel om al de zeep eruit te schrobben. Spoel daarna goed af en droog af.

Tip: Laat de lade na elke wasbeurt openstaan om zo schimmelvorming te voorkomen. Gebruik juist genoeg detergent en niet te veel.

Hoe de wasmachine schoonmaken met azijn

Best dat je jouw wasmachine 1 x per maand grondig schoonmaakt. Dit zorgt ervoor dat jouw witte was witter blijft en ben je zeker dat jouw was lekker blijft ruiken.

Zet de machine op de heetste stand (90 graden) en giet 230ml witte azijn rechtstreeks in jouw trommel.

Now: Set your machine on its hottest cycle (or a minimum of 60ºC) and pour 230ml of white vinegar directly into to the drum. De azijn is de perfecte oplossing om jouw machine te zuiveren.Het is een uitstekende, natuurlijke manier om bacteriën te doden en de geur verdwijnt tijdens de spoelcyclus.

Houd een fles witte azijn bij de hand in de buurt van jouw wasmachine. Op die manier kan je gemakkelijk onthouden om de reinigingsroutine te volgen.

Hoe de wasmachine schoonmaken met soda

Als je een fan bent van reinigen met bleekmiddel, zal je dit zeker ook willen gebruiken om een ​​wasmachine schoon te maken. Het is uiteraard zeer effectief in het reinigen van vuil en schimmel uit zowel de trommel- en wasmiddellade van de wasmachine, en ook de buitenkant.

Voeg een halve tas bleekmiddel direct toe in jouw trommel en een halve in jouw wasmiddellade. Doe dan een lege hete was (90 graden). Draai daarna nog een extra spoelronde om te zorgen dat al het bleekmiddel weg is. Eens de cyclus klaar is, wrijf je de deur en de rubbers uit.

Wasmachine laten drogen

Het is niet alleen het schoonmaken dat van belang is bij een wasmachine maar ook het drogen. Want dit kan ook voor schimmel zorgen. Daarom is het belangrijk dat je tussen elke wasbeurt de deur open laat staan, zodat de binnenkant van de trommel kan drogen.

Hoe de filter van de machine schoonmaken

De filter (meestal onder de trommel) verhindert dat alle vervelende dingen die zich ook in de spleten verzamelen – pluisjes, haar en munten – de pomp bereiken. Dus het doet een zeer belangrijke taak. Maar … net als de wasmiddellade, kan het een geweldige plek zijn voor schimmels en bacteriën, waardoor je wasmachine op zijn beurt kan ruiken.

Vooraleer je de filter gaat schoonmaken lees dan nog eens even de handleiding om te kijken hoe je de afdekking kunt verwijderen als deze is bevestigd en hoe je de filter kunt verwijderen. De gebruikershandleiding moet ook uitleggen hoe het filter moet worden gereinigd. Mogelijk moet je een kom of dienblad op een handdoek eronder plaatsen om lekken uit de afvoer op te vangen. Plaats het deksel voorzichtig terug.

Herhaal dit om de 3 tot 4 maanden om jouw machine optimaal te laten werken.


1 Comment

Opmerking plaatsen