Heb jij ook al van die kleine vervelende vliegjes rond jouw kamerplanten gespot? Terwijl je geen fruit hebt staan ? Dat komt omdat dit geen fruitvliegjes maar rouwvliegen zijn, maar ze zijn wel even lastig. 🙂 Wij geven je enkele tips hoe je rouwvliegen kan bestrijden.

Rouwvlieg

Deze vliegen zijn ongeveer 4 mm groot en zie je dus bijna niet. Eigenlijk zijn het kleine mugjes die niet steken. Ze worden ook wel rouwvarenmugjes genoemd.

Wanneer te zien?

Rouwvliegen zul je rond jouw kamerplanten zien wanneer er natte grond of (rottende)wortels zijn. Ze leggen hun eitjes in de natte grond, waardoor hun larves de grond kunnen aantasten. En zo start het hele proces opnieuw.

Hoe kleiner de plant en hoe meer vliegjes, hoe groter de kans dat de gezondheid van je plant eronder te lijden krijgt. Wat kun je doen om van de vliegjes af te komen?

Bestrijden

Zonder de planten met de rouwvliegen af

Zie je deze vliegjes wanneer je de plant water geeft? Zet hem dan apart van de rest. Merk je dat dit bij meerdere planten is, zet dan de planten zonder vliegjes in een andere ruimte om te voorkomen dat ze ook hier gaan opduiken.

Stop met water te tegen aan die plant

Aangezien deze vliegjes van een natte grond houden is het aangeraden om de grond dus even te laten opdrogen.

Verwijder alles wat dood is

Verwijder alle dode bladeren van jouw planten.

Gebruik nematoden

Misschien nog niet van gehoord, maar dit microscopisch kleine aaltjes. Doe wat poeder aan het water in jouw gieter en geef dan jouw planten water. Deze aaltjes eten de larven op. Zijn de larven op, dan sterven de aaltjes ook omdat ze geen eten meer hebben.

Verpot de plant(en)

Haal de planten uit hun pot, zorg dat de wortels schoon zijn , kuis jouw pot uit en zet er nieuwe potgrond in. Best dat je potten gebruikt met gaten, zodat het overtollige water kan weglopen en je minder kans loopt dat de grond te nat wordt.

Strooi wat zand over de potgrond

Zo kunnen deze lastige vliegjes moeilijker eitjes leggen in de grond.

Kaneel!

Kook een liter water en voeg daar twee eetlepels kaneel aan toe. Laat het afkoelen en giet het mengel daarna in je gieter. Let op: de kaneel is veranderd in slijmerige drab, spoel dat weg. Geef je planten water met het kaneelwater.

Opmerking plaatsen