Er zijn heel wat taken die in huis dienen te gebeuren en die vaak wel eens vergeten worden. Een van deze taken is de diepvriezer schoonmaken. Dit is ineens dé kans om de diepvriezer te organiseren. Want je zal zelf wel herkennen dat dit vaak een chaotisch boeltje is, waar heel wat ingestoken wordt, maar dat je niet eens meer weet wat er nu net in zit.

Dat vinden we toch wel handig om te weten, zoals met alles werken georganiseerde of gestructureerde zaken altijd veel beter. Daarom willen we jullie helpen om jullie diepvriezer te organiseren met volgende tips:

Schoonmaken

Vooraleer je dus aan de organisatie begint, is het belangrijk dat je de diepvriezer eerst schoonmaakt.
Let wel op dat je hier snel in bent zodat er niets ontdooit.

  1. Neem alles uit de vriezer
  2. Gooi oude items weg, maar ook eten dat je niet meer gaat gebruiken of eten volledig bedekt in ijs.
  3. Als je kan , probeer dan zoveel mogelijk in zakken te steken ipv dozen. dit pakt minder plaats in beslag
  4. Gebruik warm water en zeer en begin schoon te maken.
    Heb je harde stukken ijs, verwijder deze dan eerst.

Hou een inventaris bij

Het klinkt misschien heel stom, maar is wel super gemakkelijk : hou een inventaris/lijstje bij met alles wat je in de diepvriezer steekt (of uit de vriezer haalt). Zo ben je steeds op de hoogte van wat er nog net in zit en wat je eventueel nog kan gebruiken.

Organiseer per lade

Dit is het gemakkelijkste, voor wanneer iemand op zoek is naar een bepaald iets of om iets weg te steken. Als je een verschil in groottes hebt: gebruik dan de grote lades voor datgene waar je veel van hebt en de kleinere voor datgene wat je minder hebt. Zo kan je bijvoorbeeld te werk gaan :

  • 1 lade voor groenten
  • 1 lade voor vlees
  • 1 lade voor leftovers
  • 1 lade voor brood

Uiteraard hangt dit weeral af van de grootte van jouw diepvries. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk samen te houden.

Leg de dingen die je het minste gebruikt per lade ook weer vanachter, zodat je niet alles hoeft uit te laden om iets uit te nemen.

Labelen

Voorzie ook alles van een label met wat het juist is en hoeveel er in zit. Is bijvoorbeeld handig voor als je vlees invriest, dat je weet hoeveel stuk er in dat pakketje zitten.

In porties

Vries ook zoveel mogelijk al in porties in. Eens ingevroren is het heel moeilijk om een stuk uit een ingevroren pakket te halen (denk maar aan vlees)

Het lijkt misschien veel werk, maar eens je dit een keer hebt gedaan wordt dit een gewoonte en ga je het plezier er ook van inzien. Het is natuurlijker veel gemakkelijker om alles in de vriezer te dumpen als je van de winkel komt , maar het is veel handiger achteraf om alles een goed georganiseerd plekje te geven.

Opmerking plaatsen