Ook al zit het weer nog niet volledig mee, binnen enkele dagen breekt de lente opnieuw aan en dus ook stilaan de tijd om jouw lente outfits boven te halen en jouw winterkleren op te bergen tot volgend jaar.

En om volgend jaar geen duffe kleren boven te halen die je allemaal opnieuw dient te wassen, kan je ze maar beter goed jouw winterkleding opbergen zodat je ze meteen opnieuw kan aandoen wanneer het nodig is.

Voorbereiding

Eerst en vooral is het een goed idee om eens even door jouw winterkleren te gaan en te bekijken of er geen spullen zijn die je niet meer draagt en dus niet mee opgeborgen dienen te worden. Het heeft geen zin om hier energie in te steken als je ze volgend jaar dan weggooit. Doneer bijvoorbeeld wat je niet meer draagt.

Daarna zorg je ervoor dat je de kleding in de best mogelijke staat opbergt, maw zijn er spullen die niet zo lekker ruiken was ze dan eerst.

Was jouw wollen sjaals met de hand en stuur jouw winterjas naar de droogkuis. Was dus alles vooraleer je het opbergt.

Ophangen of opplooien?

In het algemeen plooi je alles op wat zou kunnen stretchen of zijn vorm zou verliezen door het op te hangen en hang je alles op wat zou gekreukt kunnen worden wanneer het opgeplooid wordt.

Gebruik bij het vouwen zuurvrij tissuepapier om een ​​extra beschermingslaag toe te voegen aan vintage, delicate of speciale items. Tissuepapier voorkomt ook kleuroverdracht en haken en ogen bij kleding met versieringen.

Beste manier om winterkleren op te bergen

Het belangrijkste is dat jouw kleren zo beschermd mogelijk zijn gezien de specifieke ruimtebeperkingen en de behoeften van jouw verschillende soorten kleding.

Begin met vacuüm afgesloten zakken en plastic bakken met veilige deksels omdat dit de meest eenvoudige opslagopties zijn en, in combinatie, de minste hoeveelheid ruimte innemen. Verzegelde tassen en bakken zijn ook de beste manier om ervoor te zorgen dat ongedierte geen feest maakt van je kleding. Doe alles wat je kunt in vacuümzakken en vervolgens luchtdichte opbergbakken. Dit is een bijzonder goede keuze voor omvangrijke items zoals skibroeken of poly gevulde winterjassen.

Met veren en dons gevulde winterkleding kan echter beschadigd raken in vacuümzakken. Hang je gevulde kledingstukken op als je de ruimte hebt, of verpak ze rechtstreeks in plastic bakken, maar niet zo strak zodat ze te veel worden geperst. Of je ze nu ophangt of in bakken plaatst, zorg ervoor dat alle knopen zijn vastgemaakt en alle ritsen zijn opgetrokken om kledingstukken hun vorm te laten behouden en te voorkomen dat ze blijven haken. Als je de ruimte hebt om wat winterkleren op te hangen terwijl ze in de opslag liggen, haal ze dan uit plastic stomerijzakken en doe ze dan in volledig beschermende kledingzakken.

Fragile truien kunnen ook het beste buiten vacuümzakken worden bewaard. Als je je zorgen maakt dat ze samen worden gecomprimeerd, vouw ze dan en plaats ze direct in plastic opbergbakken, met de zwaarste breisels aan de onderkant. Alles dat je met tissuepapier hebt gevouwen, moet ook rechtstreeks in opslagcontainers worden geplaatst.

Schoenen en laarzen worden ook het best bewaard in plastic containers. Zorg ervoor dat ze schoon en droog zijn en probeer niet teveel in één bak te stoppen. Gebruik tissuepapier of schoenvormers om jouw schoenen te helpen hun vorm te behouden en schoenvormers voor jouw laarzen.

Ongedierte tegenhouden

Hoe je jouw kleding ook opbergt, plaats er ongedierteafscheiders bij om te voorkomen dat ze worden opgegeten. Sla mottenballen over en kies in plaats daarvan voor lavendelzakjes of cederballen om ongedierte af te weren. Houtskoolzakken kunnen ook helpen geuren te absorberen terwijl uw kleding en schoenen worden opgeslagen, zodat alles fris en schoon ruikt wanneer u volgend jaar alles uitpakt.

Niet in een garage of zolder

Goed om te weten is dat je jouw winterkleren best niet opbergt in een garage of zolder, want je wil jouw kleren opbergen in een koele, droge en donkere plaats. Best dat je ze dus in jouw woning opbergt. De bovenste planken in jouw kast of onder het bed zijn hele goed opties.

Opmerking plaatsen